Hur mycket tjänar en golvläggare 2024 – 7 frågor och svar om din lön
Månadslön eller ackord? Grundlön? Jämfört med andra byggyrken? Här hittar du allt som är värt att veta om golvläggarlöner.
1. Hur mycket tjänar en golvläggare?
Enligt den senaste lönestatistiken från SCB tjänar en golvläggare 178,8 kronor i timmen. Det motsvarar en månadslön på knappt 29 600 kronor. Men de siffrorna är opålitliga av flera skäl. Dels har siffrorna några år på nacken. Dels buntar SCB ihop golvläggarna med andra yrkesgrupper som takmontörer och rörmokare.
Fackförbundet Byggnads har egen statistik som tecknar en ljusare bild av lönenivån. Under första kvartalet 2024 låg snittlönen för golvläggare på 226 kronor i timmen före skatt. Den summan gäller alltså golvläggare som är med i facket.
LÄS MER: Tvärbroms för golvackordet
2. Månadslön eller ackordslön – vad betalar bäst?
I byggbranschen finns två löneformer: Tidlön och prestationslön. Tidlön är samma sak som månadslön. Prestationslönen kallas oftast för ackord och är kopplad till hur bra ditt arbetslag presterar.
Tidlönen ligger alltid en bit under ackordslönen. Under första kvartalet 2024 låg tidlönen för en golvläggare på 222 kronor i timmen medan ackordslönen snittade 284 kronor i timmen, enligt Byggnads siffror.
3. Vilken grundlön har en golvläggare?
Lönegolvet för en golvläggare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2024 ligger grundlönen på 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden för en golvläggare med yrkesbevis.
LÄS MER: Så höjer du golvackordet – fem steg
4. Var i Sverige är lönen högst?
I Norrland duggar miljardprojektet tätt. Det driver upp lönerna. Under första kvartalet 2024 hade Västerbotten de högsta tidlönerna med 240 kronor i timmen. Näst högst låg Västra Götaland/Halland med 235 kronor i timmen.
När det gäller ackordet utklassar Norrbotten resten av landet, med 408 kronor i timmen under första kvartalet 2024. Men resultatet bygger bara på några hundra arbetstimmar och ska tolkas försiktigt. Näst bäst gick det för Östergötland/Småland där ackordet landade på 321 kronor i timmen.
LÄS MER: Guide – så driver du golvläggaren till vansinne
5. Hur ligger golvläggare till i löneligan?
Grattis golvläggare, sett till både tidlön och prestationslön tar du en topplacering i byggets löneliga. Men till förstaplatsen är det en bit. VVS:arna tjänar nästan 30 kronor mer i timmen på ackord, och för tidlöner ligger stenarbetare 14 kronor högre per timme.
Men golvläggarna klår plattsättare, snickare, maskinförare med flera.
6. Hur är det med lärlingslöner?
För golvläggare krävs 36 månaders lärlingstid innan det eftertraktade yrkesbeviset är i hamn. Lärlingslönerna regleras i byggavtalet.
Under dina första tolv månader som lärling får du 70 procent av byggavtalets grundlön. Det motsvarar 132 kronor i timmen eller 22 959 kronor i månaden.
År två gäller 80 procent av grundlönen, alltså 151 kronor i timmen eller 26 239 kronor i månaden. Tredje året ska lärlingen ha 90 procent, vilket betyder 170 kronor i timmen eller 29 519 kronor i månaden.
LÄS MER: Mattan som drar ner ackordet
7. Är det lätt att få jobb som som golvläggare?
Byggkonjunkturen svajar och konkurserna duggar tätt. Det har fått Arbetsförmedlingen att ändra sin framtidsprognos.
I fjol ansågs golvläggare ha ”stora möjligheter” att hitta jobb. Men den som surfar in på Arbetsförmedlingens sajt nu möts av det svårtydda beskedet att: ”Tyvärr finns ingen bedömning för det här yrket, på grund av begränsat underlag.”
Allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!