info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hur kunde dödsolyckan med bobcaten ske?

En rivningsarbetare i en bobcat omkom efter att ha fallit fyra våningar ner i en container. Efter olyckan riktar Byggnads kritik mot både rivningsföretaget och Täby kommun.
– Det finns flera fel med rivningen, säger Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads region Stockholm-Gotland.
Nu ställer sig många frågan hur olyckan kunnat ske.

Hur kunde olyckan med bobcaten ske? Foto: Janne Åkesson/Swepix.se

En rivningsarbetare omkom på en byggarbetsplats i Täby i måndags. Rivningsarbetaren, som körde en bobcat, höll på med rivning på fjärde våningen när han och maskinen föll genom ett burspråk och landade i en container.

– Det är väldigt tragiskt och en sådan olycka får inte hända. Jag har pratat med anhöriga till mannen och de förstår inte vad som har hänt, säger Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads region Stockholm-Gotland.

– Rivningsarbetaren var erfaren och hade kört bobcat i flera år, fortsätter Tomas Kullberg.

LÄS MER: Rivare i 40-års åldern dog i en bobcatolyckan –”vi tänker på de anhöriga”

Flera orsaker till olyckan

Efter olyckan har två regionala skyddsombud från Byggnads varit på arbetsplatsen i Täby. Enligt Tomas Kullberg finns det flera möjliga orsaker till hur olyckan kunnat ske.

– Det kan vara ett maskinfel, exempelvis att bromsarna inte fungerar eller gasen har låst sig. Rivningsarbetaren kan också ha backat med bobcaten och sedan bromsat tvärt med bakhjulen. En bobcat, som ju har lätt för att tippa, har börjat rulla och sedan åkt över kanten.

Mannen som satt i bobcaten föll från den här våningen. Bilden, tagen dagen efter dödsolyckan, visar det demolerade burspråket. Foto: Katarina Connheim

En annan orsak till dödsolyckan kan vara att rivningsarbetaren har försökt att riva burspråket med skopan för att få till en lättare rivning.

– Du kör inte in med en bobcat och river på det sättet. I stället tar man först ner fönster, bryter ut moduler, styckar sönder i bitar och kastar ner det i containern.

Saknas påkörningsskydd

Enligt Tomas Kullberg finns flera brister på arbetsplatsen.

– Det saknas skyddsräcken, störttrumma och påkörningsskydd som är fastsatt i bjälklagret, så att du inte kör över kanten, säger han.

”Det finns flera fel med rivningen”, säger Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Terese Perman

Dödsolyckan inträffade på ett tidigare äldreboende som höll på att rivas i Täby, norr om Stockholm.

Täby kommun äger fastigheten och är beställare av projektet, som är en totalentreprenad. Kommunen har i sin tur anlitat Jansson Entreprenad AB, ett rivnings- och entreprenadföretag som har ansvar för arbetsmiljön på arbetsplatsen (bas-U).

”Det är ofattbart”

Rivningsarbetaren var anställd hos Jansson Entreprenad AB. Victor Jansson, kalkylchef på Jansson Entreprenad, kommenterar olyckan så här.

– Det är ofattbart. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva något sådant. Vi har startat en krishantering och erbjudit alla medarbetare psykologer och all den hjälp som de kan få.

Vad säger ni om kritiken från Byggnads?

– Vi har riskbedömt och gör alltid en arbetsberedning när det gäller riskfyllt arbete och identifierar alla risker, exempelvis fallrisken. Vi monterar alltid en fallskyddsbalk, så man inte kan åka ut.

– Just nu kan vi inte svara på vad som har hänt. Vi kan svara mer när vi har varit ute på arbetsplatsen nästa vecka, säger Victor Jansson, kalkylchef på Jansson Entreprenad.

Kritiserar Täby kommun

Byggnads ordförande, Tomas Kullberg riktar också kritik mot beställaren Täby kommun.

– En upphandling säger att man måste göra vissa saker. Rivs det på rätt sätt enligt rivningsplanen? Har upphandlingen gjorts på rätt sätt?

– Kommunen måste kontrollera att de får vad de har köpt upp och att det levereras med trygghetsfaktorer och säkerhet. Det tycker inte vi har gjorts.

”Säkerhetsställa att vi har följt våra rutiner”

Enligt Täby kommun är det inte kommunen som har gjort upphandlingen med rivningsföretaget.

– Täby kommun har gjort en beställning från ett ramavtal som har upphandlats av Stockholms inköpscentral, säger Jacob Lagercrantz på Täby kommun.

Men borde inte ni som beställare ha kontroll på upphandlingen?

– Upphandlingen är gjord enligt deras regler, så vi kan inte svara på om det är något fel på ramavtalet, säger Jacob Lagercrantz.

Hur ser ni på ert ansvar som beställare?

– Vi kommer säkerställa att vi följt våra rutiner, och i övrigt inväntar vi utredningen. Det är viktigt att komma ihåg att arbetsmiljöansvaret är överfört till entreprenören, säger Jacob Lagercrantz, presschef på Täby kommun.

Polis och Arbetsmiljöverket utreder nu olyckan. Annette Wendel, sektionschef på Arbetsmiljöverket region Öst svarar Byggnadsarbetaren via mejl.

”Angående dödsolyckan i Täby, så har vi precis påbörjat vår utredning. Eftersom det är en dödsolycka och vi har fått polisbegäran om denna kan vi inte uttala oss på grund av sekretess.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hur kunde dödsolyckan med bobcaten ske?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig