Hoppas på ny lag om skyddsombud
Regeringen har, som vi tidigare berättat, tagit fram en strategi för arbetsmiljön. Den ska sträcka sig fram till 2020.
Bland annat ska en utredare ta ställning till om regionala skyddsombud ska få tillträde även till arbetsplatser där fackliga medlemmar saknas. Detta med tanke på att antalet arbetare som är tillfälligt i Sverige, och därmed sällan är med i facket, blivit fler.
”Har påtalat detta”
Ulf Kvarnström, ansvarig för arbetsmiljöfrågor, på Byggnads förbundskontor, säger att det är ett stort problem att Byggnads inte kan agera på byggen med dålig arbetsmiljö just för att det saknas medlemmar.
– Detta har vi tillsammans med andra fackliga organisationer påtalat för regeringen och även lagt förslag om, som regeringen lyssnat på. Vi hoppas nu att det kommer ett utökat lagförslag om detta, fortsätter han.
”Behövs sanktionsmöjligheter”
Regeringen vill även sätta strålkastarljuset på dödsolyckorna.
– Det är extremt bra att vi får fokus det. Att det finns en nollvision när det gäller dödsolyckor, säger Ulf Kvarnström.
I arbetsmiljöstrategin pekas ”ett hållbart arbetsliv” ut som prioriterat område. Detta är något som Anders Karlsson, regionalt skyddsombud i Byggnads region Väst välkomnar. I sitt arbete som regionalt skyddsombud hjälper han just nu ett stort antal anställda inom riv- och saneringsbranschen som fått nervskador för livet på grund av att de arbetat för länge med vibrerande maskiner. Några av dem har 20-30 år kvar till pension.
– Arbetsgivare struntar i reglerna när det gäller vibrerande maskiner. Det behövs sanktionsmöjligheter. Sanktioner som tvingar arbetsgivare att ta sitt ansvar för arbetsmiljön så att människor inte skadas på det här sättet, säger han.
”En baksida av myntet”
Anders Karlsson tycker, precis som Ulf Kvarnström, att regionala skyddsombud ska få tillträde till arbetsplatser där det inte finns medlemmar. Men han lyfter också fram ett problem.
– Det finns en baksida av myntet som handlar om resurser. Det handlar om allt det administrativa, transporter, kostnader för tolk, etc. Om vi som regionala skyddsombud ska övervaka arbetsmiljön på övriga arbetsplatser där det inte finns medlemmar, behövs mer resurser. Här borde staten bidra ekonomiskt. Det ligger på Arbetsmiljöverket, men Arbetsmiljöverket saknar resurser idag, säger Anders Karlsson.
Regeringen tillsätter också en särskild utredare som ska se över om arbetsmiljöreglerna är anpassade efter det moderna arbetslivet med underentreprenörskedjor, jämfört med när arbetsmiljölagen trädde i kraft 1978.