Hon kräver mer stöd av Byggnads: "Ordna träffar lokalt för kvinnor"
I år är det fler kvinnor än någonsin på Byggnads kongress. Paulina Johansson tänker driva frågan om att Byggnads bör ordna lokala träffar för kvinnor.
Varje år arrangeras en träff för kvinnliga medlemmar i Byggnads. Syftet är att stärka, stötta och behålla kvinnor i byggbranschen. Paulina Johansson, vvs-montör och ombudsman i Gävle-Dalarna, anser att Byggnads borde stötta kvinnor mer och anordna träffar lokalt så att kvinnor som bor i samma region ska lära känna varandra och ges möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra.
En ombudsman på Byggnads i regionen skulle kunna ta på sig att anordna regionala nätverksträffar för kvinnor, menar Paulina Johansson. ”Eftersom det är väldigt få kvinnor i byggbranschen kan vi även samverka med Målareförbundet och Elektrikerna”, skriver hon i motionen till kongressen.
Totalt cirka 20 motioner till kongressen handlar om regionala nätverk för kvinnor samt kvinnlig representation.
Några handlar om kvinnors inflytande internt inom Byggnads. Regionstyrelsen i Norrbotten skriver: ”Om vi på allvar menar att vi ska nå målet att 5 procent av Byggnads medlemmar är kvinnor så måste kvinnor få ett större inflytande i organisationen.”
Regionsstyrelsen menar att en bättre representation krävs för att Byggnads ska nå jämställdhetsmålen som man fattade beslut om på förra kongressen.
I motionen framhålls att kvinnor i byggbranschen ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter: ”därför yrkas därför att det i varje regionstyrelse samt i förbundsstyrelsen skall sitta en adjungerad från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.”
Några av Byggnads mål som ska vara uppnådda före 2022:
- Byggnads ska ha ett utvecklat nätverksarbete i jämställdhets- och mångfaldsfrågor.
- Minst 5 procent av Byggnads medlemmar ska vara kvinnor.
- Byggnads ska förändra attityderna i branschen så att jämställdhet och mångfald är en självklarhet för Byggnads medlemmar.
- Alla i Byggnads ska jobba aktivt med jämställdhets- och mångfaldsfrågorna och arbeta för en inkluderande byggbransch. I varje region ska det finnas en jämställdhetsansvarig ombudsman.
- Alla jämställdhetsansvariga i Byggnads ska ha erforderlig tid och kunskap för sitt ansvarsområde.
- Alla anställda i Byggnads ska ha genomgått en utbildning gällande jämställdhet och mångfald.
- Byggnads ska jobba mot alla former av splittring på arbetsmarknaden.
(ur Mål och vision 2022)