Höjning av pensionsåldern väcker stora protester
Det är inte bara Sverige som planerar en höjning av pensionsåldern. Nu protesterar Nederländernas största fack mot planerna på ett nytt system.
Nederländerna vill införa ett nytt pensionssystem och har beslutat att den allmänna pensionsåldern ska höjas gradvis från dagens 65 år. År 2021 ska pensionsåldern istället vara 67 år. Landets största fackförbund FNV protesterar mot planerna och kräver att det stannar vid 66 års ålder.
– Byggnadsarbetare börjar i regel arbeta i unga år, ofta vid 17 eller 18 års ålder. När de når pensionsåldern har de jobbat i över 45 år i ett av de fysiskt tyngsta yrkena som finns. Vi tycker att deras insats på arbetsmarknaden med 45 års arbete är fullt tillräckligt, säger Janna Mud, ansvarig för byggbranschen inom FNV, i ett uttalande till det internationella facket BWI.
Den 8 september demonstrerade 3 000 arbetare i Amsterdam mot förslaget att höja pensionsåldern. Fler protester planeras nu över landet.
Det holländska pensionssystemet står på tre ben. En allmän pension som betalas ut från 65 års ålder, en kollektiv pensionsfond som arbetsgivarna betalar in till samt individuella pensionsförsäkringar. FNV menar att en allmän höjning av pensionsåldern särskilt drabbar anställda inom tyngre yrken.
FNV är Nederländernas största fackförbund och har 1,1 miljoner medlemmar. Facket organiserar allt från byggnads- och industriarbetare till anställda inom service, vård och kreativa yrken. Arbetstagare verksamma inom bygg hör till fackets största yrkesgrupper.