Höjda hyror efter upprustning
Miljonprogrammets bostäder måste rustas upp. Men på många håll riskerar hyresgäster att inte ha råd att bo kvar.
Mellan åren 1965 och 1974 byggdes 1 005 578 bostäder i Sverige. Bostäderna brukar kallas miljonprogrammet. De flesta ser nog höghus i storstäder framför sig men satsningen bestod av såväl höghus som småhus i hela landet.
Miljonprogrammet har länge varit i behov av upprustning. Visserligen har statliga pengar pytsats ut till olika sociala och fysiska åtgärder i områdena genom åren, men det finns ett stort uppdämt renoveringsbehov, konstaterar Johan Kihlberg, utredare på Boverket.
– Hur stora behoven är beror på område och kommun. I många fall har man tidigare mest lappat och lagat. Problemet har varit att ha råd att renovera och ha hyror så att hyresgästerna kan bo kvar.
Statliga pengar
2015 kom besked om statliga pengar. 800 miljoner kronor år 2016 och därefter en miljard per år under fyra år till renovering och klimatanpassning i socioekonomiskt utsatta områden. Det mesta hamnar sannolikt i miljonprogrammet. En målsättning är att hjälpa bostadsbolag och kommuner att kunna bygga om utan att höja hyrorna alltför mycket. Pengarna räcker långtifrån till alla renoveringar som behövs. Slutnotan tros bli flera hundra miljarder.
Kritiserad utförsäljning av bostäder
Vissa kommuner har visserligen byggt om men höjt hyrorna så mycket att folk måst flytta. I andra uppmärksammade fall har kommuner sålt ut bostäderna till olika privata bolag, som till exempel det börsnoterade D Carnegie & Co och Malmöbaserade Victoria Park. Dessa har renoverat, höjt standarden och hyrorna. Hyresgästföreningen har bland annat kritiserat höga hyreshöjningar hos Victoria Park.
Höjer hyran stegvis
I kvarteret Alabastern i Växjö, som vi skriver om i reportaget, höjs hyran för de boende i tre steg under en tvåårsperiod. För en etta kan höjningen hamna på totalt cirka 530 kronor per månad och för en fyra på cirka 850 kronor i månaden.
– Vi höjer hyran stegvis för vi vill ge hyresgäster en möjlighet att bo kvar i sin lägenhet, säger Helén Eriksson, ombyggnadssamordnare på Växjöbostäder.
Läs mer:
Många faror i miljonprogrammet
Risker vid renovering av miljonprogrammet