Hög höjd och minusgrader för kylteknikern – då åker fryskläderna på
Hallå där, kylmontören Peter Hultberg, som ska köra i gång ett stort fryshus med olika styrsystem i Katrineholm.
Är det något speciellt med det här projektet?
– Det är ett stort projekt med ett avancerat styrsystem. Det är olika styrsystem som ska kopplas ihop till ett. Det är olika typer av kommunikation och språk och mer avancerat än det brukar vara.
Du bor i Helsingborg, men ska pendla till Katrineholm?
– I mitten av september ska jag vara på plats fyra veckor i Katrineholm. Jag pendlar och är hemma på helgerna. Då ska jag testa igenom alla säkerhetsfunktioner och givare på anläggningen. Så att allt stämmer med elschema med mera.
Fryshuset i Katrineholm ingår i ett större projekt. Berätta?
– Jag har kört i gång tre andra fryshus i Skåne. Kunden är Seafrigo.
Det tar tid att ta sig upp och ner
Vad är det som du gillar med just det här jobbet?
– Det är väl omväxlingen och utvecklingen som jag brinner för. Det är mycket teknik. Jag gillar datorer och att förstå hur saker och ting fungerar.
Och det sämsta?
– Det är höjden och kylan. När jag ska upp till kylbatterierna så är det 18 meter upp med liften. Det tar tid att ta sig upp och ner.
Hur kallt kan det bli?
– I sluttampen på jobbet kan det bli minus 25 grader. Men vi har fryskläder. Mellan minus 20 och 25 är normala temperaturer på större lager.
Hur länge kan du jobba i sådan kyla?
– Här i Katrineholm blir det kortare stunder, upp till en timma. På andra ställen kan det vara längre tid om det har hänt något med ett frysbatteri, mellan tio minuter och en heldag.
Vad är den stora utmaningen med jobbet?
– Att få olika styrsystem att prata varandra. Det som kan gå fel är exempelvis felkopplingar från elektriker och ritningsfel från elskåpsbyggare.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.