Historisk asbestdom – staten betalar skadestånd
För första gången döms den franska staten att betala pengar till en person som blivit sjuk av asbest, materialet som dödar tusentals varje år.
Yrkesmässig användning av asbest förbjöds 1982 i Sverige, men materialet orsakar fortfarande dödliga sjukdomar som mesotheliom och lungcancer. Över 1 000 personer i Sverige dör varje år av asbestsjukdomar, visar den senaste forskningen. I Frankrike förbjöds asbest först 1997 och många röster har höjts för att staten bör betala skadestånd till dem som blivit sjuka av ämnet.
Och i en dom i slutet av förra veckan dömde förvaltningsrätten i Marseille den franska staten att betala motsvarande 42 000 kronor till Henri Antoniotti, en varvsanställd som utsatts för asbest.
– Rätten ansåg att staten var ansvarig på grund av arbetsmiljöinspektionens avsaknad av kontroll av arbetsvillkoren, säger Julie Andreu, den drabbades advokat, till Ouest France.
I april 2019 öppnade högsta domstolen för ersättning till arbetare som utsatts för asbest.
Om den franska domen får en prejudicerande effekt kan fler offer få pengar för sina asbestskador. Och det finns många drabbade. Det franska folkhälsoinstitutet beräknar att uppemot 100 000 fransmän kan dö av asbest fram till 2050.
Skulle fler asbestskadade få rätt, kan detta jämföras med den svenska statens utbetalningar till dem som skadades av läkemedlet neurosedyn på 60-talet. Nära 200 barn med skador föddes i Sverige, efter att deras mödrar tagit sömnmedlet under graviditeten.
2005 bestämde regeringen att de barn som föddes med neurosedynskador skulle få skadestånd på en halv miljon kronor.
I Sverige finns hittills inget fall där staten betalat ut ersättning till asbestskadade och en liknande dom som den i Frankrike finns heller inte.
Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.