Hemligt meddelande hittat på bygget: "Oerhört vackert"
Ett eko från förr låg gömt i tornspiran på Uppsala domkyrka.
Ett brev från slutet av 1800-talet har upptäckts vid ett renoveringsarbete i Uppsala domkyrka. Det var P4 Uppland först att rapportera. Konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur har ansvar för bygg- och platsledning.
– Vi kände till att det fanns ett brev, men inte riktigt var. Vi plockade isär tornkrönet och letade där vi antog att det kunde finnas. Men till min stora besvikelse hittade jag ingenting, berättar byggledare Viktor Wadelius.
Istället gjordes upptäckten av Ulf Lundvall, industriklättrare på företaget Klätterservice som repledes har monterat ställningen runt kyrkan.
– Jag skulle klättra upp i mitten av korset därinne, en riktigt trång klättring, och precis när jag kommer upp och känner mig omkring, hittar jag något.
Ulf Lundvall tar med sig fyndet och tillbaka nere på träplattformen ser han att det är ett buckligt blyrör med något inristat på ena sidan. Med röret i handen anropar han Viktor på kommunikationsradion:
– Han sa: ”Jag har något du kommer att bli glad av”, berättar Viktor. Jag förstod att det var brevet, det var en enorm glädje.
– Det är häftigt, det är ju historia man har hittat, säger Ulf Lundvall. Det var jättekul att vara den första som höll det i handen sedan 1800-talet.
Men det var först efter helgen som hemligheten kunde avtäckas.
– I tisdags fick vi hjälp av kyrkans konservatorer som öppnade blyrullen och brevet. Det är oerhört vackert skrivet, som en tavla, säger Viktor Wadelius.
Brevet hade lämnats i ena tornspiran vid förra renoveringen, för över hundra år sedan. ”År 1889 efter Kristi födelse restes dessa tornspiror och fortgick kyrkans restaurering under konung Oscar den andres sjuttonde regeringsår”, står det bland annat. Avsändaren nämner vilka som satt i byggnadskommittén och att Motala mekaniska verkstad levererade järnstommarna till tornspirorna.
Var det som en hälsning från kollegor från en annan tid?
– På sätt och vis, brevet är från motsvarigheten till dagens projekteringsgrupp. Jag hade hoppats att det skulle finnas ett brev från de som faktiskt gjorde arbetet. Men det kanske vi hittar framöver. Det får bli en cliffhanger, skrattar Viktor Wadelius.
Upphittaren Ulf Lundvall har själv inte hunnit se brevet och ser fram emot det. Vad som händer med det i framtiden är oklart. Möjligen hamnar det i kyrkans museum, men först ska en konservator göra en bedömning av brevets kondition.
Dela med dig av dina fynd på bygget i Facebookgruppen Hittat på Bygget!