Hårdgranskning av Stockholms byggherrar
Man ska främst kontrollera om byggherrarna upprättat arbetsmiljöplaner.
Bakgrunden till beslutet att ta i med hårdhandskarna är att det under lång tid slarvats med arbetsmiljöplanerna. Och byggherrarna har det övergripande ansvaret för att sådana tas fram.
– När det inte händer något måste vi hitta nya arbetssätt, vi har ledsnat på att harva utan att det blir bättre, säger Kristian Lönnström.
Att inte upprätta arbetsmiljöplaner är straffsanktionerat. Men ofta händer inget när arbetsmiljöinspektörerna lämnar in åtalsanmälan till åklagaren. Nu tänker man börja utnyttja möjligheten att gå direkt till länsrätten i stället.
I ett första skede av granskningen begär inspektörerna in förteckningar på de entreprenader som byggherrarna köpt. Sedan går man igenom varje enskild entreprenad och besöker byggarbetsplatserna.
– Vi tittar då specifikt på arbetsmiljöplanerna. Sannolikt kommer vi att hitta brister hos alla de flesta byggherrar som granskas, säger Kristian Lönnström.
När granskningen är färdig ska det bokas in möten med cheferna hos varje byggherre.
– De får en chans på sig att komma tillrätta med eventuella brister, inte hundra som tidigare. Om det inte händer något går vi vidare till länsrätten. Jag kan tänka mig att det börjar hända saker när det blir ekonomiskt kännbart för dem, säger han.
Enligt Kristian Lönnström är kompetensen låg hos byggherrarna vad gäller arbetsmiljöfrågor. Det är mer regel än undantag att arbetsmiljöplanerna är ofullständiga.
– Om byggena planeras bättre kan till exempel olyckor och stress undvikas, säger han.
I framtiden är det möjligt med ett likande projekt på nationell nivå. Arbetet i Stockholm förväntas pågå i flera år.