Hårdare krav på arbetsmiljöplaner
– Tidigare har vi försökt prata med byggherren och förklara varför man ska ha en arbetsmiljöplan, säger ombudsmannen Kjell Johansson.
Nu ska Byggnads i stället vända sig direkt till arbetsmiljöverket och polisen. En sådan uppmaning har gått ut till alla Byggnads avdelningar.
Det är delvis en följd av att arbetsmiljöverket skickade ut inspektörer samt gjorde åtalsanmälan när det saknades arbetsmiljöplan på bygget av statsministerns nya villa.
– De har lagt en nivå för hur man ska se på att det saknas arbetsmiljöplan, säger Kjell Johansson.
Det finns en kritik mot arbetsmiljöverket i hans resonemang, han tycker inte att de tagit lika allvarligt på andra fall som Byggnads anmält.
Även Byggnads har ifrågasatts i samband med statsministerns bygge. Kjell Johansson säger att många ringt och ställt frågor om varför inte facket agerade tidigare. Utöver att göra anmälningar snabbare ska Byggnads nu att se över rutinerna för när regionala skyddsombud ska stoppa verksamheten på arbetsplatser utan arbetsmiljöplan. Sådana åtgärder kan komma att drabba fler byggherrar framöver.
Arbetsmiljöplaner är till för att identifiera riskfyllda arbetsmoment, exempelvis på hög höjd, och förebygga olyckor. Kjell Johansson tror att en hel del inträffade olyckor skulle ha kunnat undvikas med riktiga riskbedömningar. Han säger att det är vanligt att mindre arbetsplatser saknar både arbetsmiljöplaner och kunskap om vad som krävs. Hos de stora byggherrarna finns det vanligen planer, även om de kan ha stora brister. Den byggherre som inte har någon arbetsmiljöplan kan straffas med böter.