Hård kritik mot NCC:s Lisebergsbygge: "Ser allvarligt på uppgifterna"
Tre utländska underentreprenörer var inte anmälda till utstationeringsregistret. Ett företag hade inte registrerats för skatter i Sverige samtidigt som 25 arbetare inte var inloggade på arbetsplatsen. Nu svarar NCC.
Det är Göteborgs-Posten som skriver om bygget av Lisebergs vattenpark Oceana där NCC är huvudentreprenör men där storbolaget lagt ut stora delar av arbetet på underentreprenörer.
Företaget Moxy ID, som kontroller arbetsplatser, fann bland annat följande på bygget:
- Byggnadsarbetare var på bygget utan id-handlingar
- Flera företag var inte anmälda till utstationeringsregistret
- En ägare till ett byggbolag dömdes nyligen för misshandel efter att kört på en anställd med lastbil. Göteborgs-Posten skriver att ägaren även dömts för ekonomisk brottslighet.
– Från vårt perspektiv är inte detta okej, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs utvecklingsbolag till Göteborgs-Posten.
Thomas Sjöstrand säger till tidningen att resultatet av granskningen av bygget inte är någon direkt överraskning. Tidigare har liknande problem kommit fram vid bygget av intilliggande Liseberg Grand Curiosa Hotel.
Vi vill slippa situationer med underentreprenörer på underentreprenörer på underentreprenörer
– Men jag hade förväntat mig ett något bättre resultat.
– Vi har skrivit avtal med NCC som är ett stort börsnoterat företag för att vi vill slippa situationer med underentreprenörer på underentreprenörer på underentreprenörer och sedan oseriösa företag eller svart arbetskraft längst ner.
Amelie Winberg är presschef på NCC. Hon berättar att NCC har såväl platsledning som egna yrkesarbetare på projektet. Hon svarar på Byggnadsarbetarens frågor via mejl.
Vad säger du om kritiken från Lisebergs utvecklingsbolag?
– Vi ser mycket allvarligt på uppgifterna och om de stämmer är det oacceptabelt och en överträdelse mot NCC:s uppförandekod och mot avtalet mellan oss och vår underentreprenör.
Hur är det möjligt att 25 personer var på bygget fast de inte var inloggade?
– Det är obligatoriskt att logga in i systemen när man vistas på våra arbetsplatser. I det här fallet är det troligtvis till dels på grund av den mänskliga faktorn – man har helt enkelt missat att logga in. Vi har förtydligat vikten av att följa inloggningsrutinen och kommer se över om det finns ett behov att justera den.
Om man anlitar NCC kan man då räkna med att arbetsplatsen följer de lagar och regler som finns?
– Det ska absolut gå att räkna med, det här är väldigt viktiga frågor för oss och vi tar avvikelser som dessa på stort allvar.
Vilket ansvar har ni på NCC för detta och vad tänker ni göra för att det inte upprepas?
– Som huvudentreprenör har vi det yttersta ansvaret i det här, och vi välkomnar kontroller som tydliggör brister i vår regelefterlevnad bland underentreprenörer. Vi följer kontinuerligt upp vår uppförandekod och vår rutinefterlevnad, och vi har förtydligat vikten av att dessa följs. Nu ser vi över om det finns ett behov att förtydliga inloggningsrutinen, och kommer vidta lämpliga åtgärder för det om det visar sig att det finns ett behov.
Vad har du för kommentar till att ni har ett företag på projektet där ägaren nyligen dömts till fängelse för misshandel?
– Vi tar såklart avstånd från det som mannen har dömts för. Eftersom själva domen föll i april i år, långt efter att företaget upphandlats av vår underentreprenör, så gick ju inte detta att förutse vid upphandlingstillfället. Vi har bara möjlighet att kontrollera leverantörer i samband med upphandlingstillfället, men vi arbetar med implementeringen av ett nytt system där avvikelser av den typen ska tydliggöras även under avtalstiden.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.