info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hård kritik mot Byggnads

Gints Kaplers, före detta anställd på Byggnads, riktar hård kritik mot facket i en debattartikel i Aftonbladet idag. -Byggnads struntar i att bevaka de utländska arbetarnas villkor, säger han.

Gints Kaplers arbetade som lettisk tolk åt Byggnads i fem år. Hans uppgift var att söka upp och medverka till att östeuropeiska byggnadsarbetare som arbetar i Sverige får rätt lön.
Idag anser han att han var en ”politisk kuliss”, och att hans roll var att ”upprätthålla en illusion av att facket gör något för de utländska byggnadsarbetarna.”

Byggnads borde bli tuffare

Gints Kaplers är besviken över att facket inte är tuffare, när det gäller att kontrollera att kollektivavtalen efterlevs.
– De utländska företagen vet att det räcker med att skriva på avtalet. Alla uppgifter om löner som företagen skickar in är falska.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson är väl medveten om att avtalen mellan Byggnads och de utländska företagen ofta inte efterlevs, men menar att facket gör allt som står i dess makt för att fälla företag, för avtalsbrott, när det finns tydliga bevis.

Dubbel bokföring

– Men det är svårt. De kör med dubbel bokföring och vi har inte rätt att gå in i deras räkenskaper. Enligt datainspektionen får vi inte gå in och titta på lönespecifikationer. Lagstiftningen gör det svårt för oss. Vi har ett system i Sverige idag där fackföreningar inte har rätt att göra särskilt mycket, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads.
Men Gints Kaplers menar att Byggnads avstår från att driva avtalsbrott till central förhandling och till Arbetsdomstolen (AD), även när det finns bevis.

”Känner inte igen detta”

– Det är inget jag känner igen. Vi driver över tio mål centralt just nu. Vi har vunnit många stora mål i AD genom åren: SSAB, Svartliden, kineserna i Kalmar, thailändare i Svinesund, Rimec för två år sedan, det lettiska företaget Mettojumti i Skåne i höstas.
Enligt Torbjörn Johansson skulle antalet mål i AD vara ännu fler, om fler byggnadsarbetare skulle våga ställa upp och vittna om felaktiga löner.
– Ofta är det inte förrän byggprojektet är klart, som arbetarna vågar gå till facket och berätta. Sen kommer det rättsliga efterspelet, 1-2 år efter byggprojektet. Det är svårt att få folk att åka tillbaka hit och vittna.

”Borde värna även om dem som inte är medlemmar”

Men Gints Kaplers anser att facket borde försvara de utländska arbetarnas intressen, även om arbetarna inte vill vittna i rätten, eller är medlemmar i Byggnads.
– De bör göra det för att vårda avtalet. Annars skyddar avtalet till slut inte heller de svenska arbetarna. Bra företag konkurreras ut. Våra medlemmar förlorar på det, de tappar jobb till oseriösa företag.
Men Byggnads ställer sig tvekande till att driva fall till AD när det inte finns några medlemmar som får skadestånd.
– Dessa mål blir i så fall rena skadeståndsmål där vi som organisation kan få skadestånd för avtalsbrott. Men vi vill framförallt driva mål för att de utländska arbetarna ska få ersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hård kritik mot Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig