Här varslas det mest i byggbranschen: ”Trodde jag skulle klara mig”
Allt fler byggnadsarbetare varslas och arbetslösheten stiger. När bostadsbyggandet rasar drabbas byggbranschen hårt. Vi åkte till Södermanland, länet där byggvarslen ökat allra mest.
Inne i köket i det blå 30-talshuset i Eskilstuna, i närheten av Parken Zoo, bjuder betongarbetaren Robert Lindberg på kaffe. Just den här soliga marsdagen känns livet lite lättare, jämfört med en mörk vinterdag i januari.
– Det är inte så lätt när det är kallt och mörkt. Redan på måndag morgon tänker man ”åh, vilken tråkig dag” och längtar till fredag för att träffa kompisarna.
Den 17 november förra året blev han arbetslös. Uppsägningslappen hade kommit sex månader tidigare, en chock för Robert.
– Det fanns inte så mycket jobb, men jag trodde ändå att jag skulle klara mig, eftersom jag låg högt på turordningslistan, säger Robert som arbetat på Peab sedan i februari 2000.
Redan för ett år sedan gick rykten om uppsägningar och i mitten av maj sa företaget upp 13 byggnadsarbetare, nio betongarbetare och fyra snickare. Robert var en av dem som blev uppsagd.
– Nästan alla betongarbetare fick gå. Jag trodde inte att de skulle säga upp så många, säger Robert.
Jag trodde ändå att jag skulle klara mig, eftersom jag låg högt på turordningslistan.
Byggbranschen hårt drabbad
Den ekonomiska nedgången med hög inflation och kraftiga räntehöjningar har drabbat byggbranschen hårt. Bostadsbyggandet har rasat. Antalet varsel, konkurser och arbetslöshet har skjutit i höjden. Robert Lindberg är långt ifrån ensam om att ha förlorat jobbet.
I februari i år var andelen arbetslösa byggnadsarbetare i Byggnads a-kassa tio procent, vilket är en stor ökning jämfört med förra året, då siffran var knappt sju procent.
Byggnadsarbetaren har granskat varselstatistik inom byggverksamheten från Arbetsförmedlingen och gjort en jämförelse mellan åren 2022 och 2023.
Totalt varslades 3 611 personer 2022. Under 2023 hade antalet varsel ökat till 9 166 personer.
Siffrorna visar att varslen ökar kraftigt i nästan samtliga län och störst ökning är det i just Södermanland. Här ökar varslen från 38 till 267 personer – 603 procent.
Antal varsel – så ser det ut hos dig:
Inte förvånad
Inne på Byggnads Mälardalens kontor i Eskilstuna är ombudsmannen Christer Heldring inte förvånad över de höga siffrorna.
– För några veckor sedan, när jag kom till kontoret på måndagen, hade jag fått in elva förhandlingar som handlade om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Jag har arbetat som ombudsman i tio år och aldrig upplevt något liknande.
På Byggnads Mälardalen, där länen Södermanland, Västmanland och Uppland ingår, började uppsägningar ta fart efter sommaren förra året.
Det är framför allt mindre företag som tvingas att säga upp folk. Snickare, betongarbetare och plattsättare har förlorat sina arbeten.
– Det är byggföretag med mellan två och sju anställda som oftast bygger villor eller radhus i egen regi, förklarar Christer Heldring.
Jag har arbetat som ombudsman i tio år och aldrig upplevt något liknande.
Stort mörkertal
En arbetsgivare är enligt lagen skyldig att anmäla varsel till Arbetsförmedlingen om minst fem arbetstagare berörs av nerdragningarna på företaget.
Men i byggbranschen finns speciella regler. En arbetsgivare, som omfattas av byggavtalet, har inte någon varselskyldighet förrän uppsägningarna omfattar 20 eller fler arbetstagare. Så bakom varselsiffrorna från Arbetsförmedlingen finns ett stort mörkertal.
– Arbetsförmedlingen får bara in de stora företagen, eftersom det är många småföretag som inte behöver anmäla. Så det är ingen som vet att byggnadsarbetarna är varslade när de sedan blir arbetslösa.
I den senaste statistiken – som jämför februari 2023 med februari 2024 – har arbetslösheten bland byggnadsarbetare i Södermanland ökat med 71 procent. Christer Heldring tror att siffrorna kommer bli ännu mörkare.
– Det är jättemånga som går på långa uppsägningstider på mindre företag och de kommer att gå ut i arbetslöshet lagom till sommaren. Arbetslösheten kommer att öka dramatiskt, vilket är oroväckande.
”Bostadsbyggandet har tagit stopp”
Byggföretagen region Mellan har också känt av den kraftiga inbromsningen. Arbetsgivarorganisationen är inte med som part i uppsägningsförhandlingarna, men företagen ringer till organisationen för att få rådgivning när det gäller arbetsbristen.
– Samtalen som gäller rådgivning har exploderat sista halvåret. Under hösten 2023 var det extremt många uppsägningar, säger Marko Pöllänen, regional förhandlare på Byggföretagen region Mellan.
– Bostadsbyggandet har tagit stopp och det startar nästan inga nya projekt.
Byggföretagen har precis som Byggnads uppfattningen att det är flest småföretag som säger upp sina anställda.
– Även privatmarknaden drabbas på grund av räntehöjningarna. Folk bygger inte om eller byter ut kök eller badrum. De vill inte låna pengar när det är så hög ränta.
Hur ser det ut framöver?
– Allt beror på hur räntan kommer att utveckla sig. Det är den som är avgörande för om man ska investera eller inte, säger Marko Pöllänen.
Trögt att hitta jobb
Den brandgula katten Tiger stryker förbi i köket och Robert Lindberg tar en klunk av kaffet. Han tycker att tiden har gått både fort och långsamt sedan han blev arbetslös i november.
– Jag har inte gjort så mycket, men tiden har ändå rusat på. Varje dag går jag ut på en promenad. Jag fikar med grannen och gamla arbetskompisar som blivit pensionärer.
Jobbsökandet har också tagit sin tid. Robert har sökt ett flertal jobb både i mindre och större företag. Oftast via sina kontakter i branschen.
– Standardsvaret är att ”vi har ingenting, och har fullt upp att placera våra egna gubbar”. De tycker att jag ska återkomma om ett halvår.
Förutom byggjobb har han sökt arbete som vaktmästare och säljjobb på Lambertsson, som hyr ut maskiner och verktyg, men kammat noll.
– Det är svårt att hitta något nu. Det är trögt.
Blir det deppigt med alla motgångar?
– Ja, det är det väl, men man får försöka att inte se det personligt, utan att byggbranschen är så här. Det går upp och ner, jag har ju sett mina kompisar gå hem och nu är det jag själv som är arbetslös. Det är branschen i ett nötskal.
Ekonomiskt innebär arbetslösheten också ett stort inkomstbortfall. Skillnaden är stor jämfört med tidigare.
När Robert jobbade som betongarbetare fick han ut cirka 28 000 kronor. Nu ger ersättningen från a-kassan honom 16 800 kronor efter skatt i månaden.
– Stämplingspengarna blir man inte tjock på. Det känns. Det är tur att min fru har jobb. Allt har ju blivit dyrare och man får tänka sig för när man ska köpa något.
Jag har ju sett mina kompisar gå hem och nu är det jag själv som är arbetslös.
”Känner oro”
Det är fikarast inne i boden. Snickarna på HMB Construction tar en paus från bostadsbyggandet i Eskilstuna. Även om snickarna inte själva är drabbade av uppsägningar, så har de tydligt märkt av nedgången.
– Ja, man hör ju andra byggen som varslar, säger Rickard Grönlund.
– Jag har kompisar som blivit varslade på både större och mindre firmor. En del har fått nya jobb, andra har bytt bransch, säger Emil Eriksson, som är nyast i byggänget.
Han gjorde sin praktik på HMB Construction och har jobbat här sedan han tog studenten 2019.
– Det är klart att jag känner oro. Här har det väl inte anställts någon ny efter mig, säger han.
Snickarna har också märkt av inbromsningen på grund av den tröga försäljningen av bostäder. På det här bostadsprojektet i Eskilstuna är det 29 av 67 bostadsrätter som inte är sålda.
– Det finns ett intresse för bostäderna, men det är svårt för folk att flytta. De har hus eller lägenhet som de ska försöka sälja innan de tecknar sig för en ny bostad, säger Niklas Karlsson, platschef på HMB Construction.
Vad tror ni om framtiden?
– Jag tycker att det ser mörkt ut, men det vänder väl någon gång. Frågan är bara när, säger snickaren Fredrik Eriksson.
Men Christer Larsson, som har jobbat 37 år i byggbranschen, är luttrad.
– Branschen har alltid sett ut så här. Hög- och lågkonjunkturer har kommit och gått så länge jag har arbetat, säger han.
”Sällan på en lagom nivå”
Robert fyller 56 i år. Han har problem med knän och fötter och har gjort flera knäoperationer. Det kanske är dags att skola om sig, funderar han.
– Jag har jobbat länge som skyddsombud inom Peab och har lärt mig mycket. Det kanske finns något som jag kan göra inom det.
Robert visar runt i trädgården; motorbåten, den av presenning täckta poolen och den lilla bastun. Mitt i trädgården står ett knotigt gammalt äppelträd som har kluvits mitt itu av blåsten. Trädet får symbolisera den spretiga byggbranschen, säger Robert och skrattar. Efter 38 år i branschen har han tröttnat på upp- och nedgångarna.
– När det är goda tider så finns det massor av jobb och när det är dåliga, då dyker det jättemycket. Det är sällan det är på en lagom nivå.