info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här rivs stadshuset i Kiruna: ”Sker respektfullt”

Rivningen av det gamla stadshuset i Kiruna pågår för fullt och känslorna är blandade. ”Vi sköter det under ordnade former och med respekt för alla minnen”, säger projektledaren Mari Kuokkanen.

Rivning av stadshuset i Kiruna våren 2019. Foto: Mikael Johansson/Dag Lindgren/CC BY-SA 3.0

Stadshuset i Kiruna invigdes 1963 och har sedan dess tjänat medborgarna och demokratin med både funktion och form, men nu är dess saga all.

Det är firman LTH som står för rivningen på uppdrag av LKAB. I januari inleddes arbetet invändigt och i måndags började rivningen av fasaden.

Så här ser det ut:

Film: Mikael Johansson

Mari Kuokkanen är projektledare på LKAB och har ett övergripande ansvar för rivningen.

– Fram tills nu har det varit nedmontering av kulturvärden, sanering av farligt avfall och selektiv rivning. Nu är det stommen kvar. Därefter sker en sortering av allt material.

Hur känns det att behöva riva stadshuset?

– Det är ju mitt jobb och jag vet att byggnader inte lever i all evighet. Men visst är det något speciellt. Jag tänker på alla beslut som tagits där, och att huset är kopplat till strejken [Stora gruvstrejken 1969–1970] och hela kulturen.

Eftersom Kirunaborna har en särskild relation till stadshuset, även på ett privat plan – Mari Kuokkanen har själv gift sig där – så vill LKAB att rivningen sker ”så respektfullt som möjligt”.

– Det handlar om dokumentation, att vi sköter rivningen kontrollerat och att vi har en bra säkerhet, säger Mari Kuokkanen. Byggnadsdelar sparas till kommande generationer. Efter rivningen ska Kirunaborna också kunna hämta en egen tegelsten från stadshuset. Det har fått ett mycket positivt mottagande.

Stadshuset byggdes 1959–1963 och kallades ”Igloo” för dess låga entré in i en stor, öppen hall med höga ljusinsläpp. Huset har prisats för sina arkitektoniska kvaliteter och klassats som byggnadsminne, men skyddet upphävdes på grund av påverkan från gruvdriften.

– Det är säkert flera som känner vemod, men många tänker också att det är kul att det händer något. De flesta förstår att det är en förutsättning för vår framtid, gruvbrytningen och staden går hand i hand, säger Mari Kuokkanen.

I augusti flyttade kommunförvaltningen till det nya stadshuset Kristallen. Flera föremål från det gamla stadshuset har följt med, bland annat klocktornet, huvudentréns handtag och några konstverk. På platsen där det gamla stadshuset stod ska ett parkområde anläggas, med vissa byggdetaljer från stadshuset.

Rivningen ska vara färdig i sommar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här rivs stadshuset i Kiruna: ”Sker respektfullt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig