Här har bygg-gubbarna högläsning för varann – "Det sociala viktigast"
Varje gång är det 25 sidors högläsning. De har studerat både författaren Vilhelm Moberg och skidskytten Björn Ferry. Byggpensionärerna i Nässjö möter plikttroget upp. Mest för att träffas men också för att bli klokare ihop.
Cirka 700 sidor bok. Det tog byggpensionärerna i Nässjö runt två år att läsa klart ”Mannen i skogen”, Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg. Såhär i Smålandsbygder blev boken ett självklart val för gruppen.
– Jag brukar inleda varje möte med att läsa 25 sidor ur boken vi valt. Och så diskuterar vi olika frågor. Det känns som vi levt länge med Vilhelm Moberg, säger Erland Johansson, 82 år. Han är snickare, numera pensionär och sammankallande i studiecirkeln.
Erland har ett stort intresse för Mobergs Utvandrarböcker, för hur folk levde och hade det på den tiden. Han har själv turnerat med sin kyrkokör i utvandrartrakter i USA vid två tillfällen.
– Det var intressant att få veta mer om hur Vilhelm Moberg levde, och hur fattigt det var i det hörnet av Småland han kom ifrån.
Erland har varit sammankallande i cirkeln sedan 2003 och uppdraget sporrar honom att läsa. Annars läser han inte så mycket, säger han, utan är engagerad i mycket annat.
Tolv gånger från oktober till och med februari är cirkeln och läsningen igång för fullt.
– Vi är elva stycken och detta är populärt. Närvaron är alltid hög. Vi har aldrig varit färre än nio den här terminen, säger Erland Johansson.
Men hur väljer ni böcker?
– Jag brukar gå till bokhandeln och ta med mig några stycken som alla får välja mellan. Den senaste gången, efter Moberg, blev det Då och NU i Nässjöbygden. Det är en betydligt tunnare bok, berättar han.
Under årens lopp har det blivit massor med böcker. Allt från facklitteratur till lättsammare. En hel del från hemtrakterna.
Det blir mycket minnen från byggena och kanske lite nyheter om gamla arbetskamrater
Studiecirkeln betyder mycket för Erland Johansson och han märker att det gör det för alla de andra också, däribland snickare, golvläggare, markarbetare, pappläggare och kranförare. Alla har gemensamt att de är pensionärer och tidigare byggjobbare, från 66 år och uppåt.
– Egentligen är det sociala, gemenskapen, viktigast. När man går hem vid pensionen är det inte jobbet du saknar, det är arbetskamraterna. Här får vi en chans att träffas igen. Fikat vid våra träffar är viktigt. Det blir mycket minnen från byggena och kanske lite nyheter om gamla arbetskamrater.
Cirkeln startade år 2000 av Agne Holmqvist, tidigare kassör på Bygg 21:an i Jönköping och som flyttade tillbaka till Nässjö när han blev pensionär. Alltsedan dess står Byggnads region Småland-Blekinge för lokal, böcker och fikat vid två av tillfällena.