Här finns tjuvarna – siffrorna i din kommun: "Nätverken får fäste"
Det finns städer där internationella brottsnätverk har fått fäste, där bygginbrotten rusat i höjden. Läs hela listan för alla Sveriges kommuner.
Förra veckan berättade Byggnadsarbetaren om en välplanerad stöld av hydraulhammare för 1,5 miljoner kronor. Det är bara en av mängder av händelser runt om i landet där byggare blir av med sina prylar. Sedan 2013 har stölderna ökat kraftigt: från 3 488 till 5 584 förra året.
Men var sker inbrotten? Och varför? Vi tog fram statistik från Brottsförebyggande rådet, där man kan se hur många bygginbrott som skedde i varje kommun förra året. I listan längst ner i artikeln kan du se hur just din kommun ligger till.
Kommunen som överraskar mest negativt är Norrköping. I Sveriges elfte största tätort anmäldes hela 129 bygginbrott förra året. Siffran ger en osmickrande fjärdeplats på listan över flest inbrott i landet. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö har fler. Även Norrköpings grannstad Linköping ligger högt på listan, på en femteplats med 112 inbrott.
Joakim Wallberg, analytiker på brottssamordningen i polisregion Öst, bekräftar bilden av den höga brottsligheten i trakten. Han berättar att hela Östergötland är överrepresenterat när det gäller verktygsstölder. 2018 hade länet 318 anmälda brott, att jämföra med angränsande Sörmland på 148 och Jönköping på 155.
Wallberg förklarar att man har hittat två typer av bygginbrott.
– Det ena är när det försvinner någon tigersåg från ett bygge. Det kan vara i ett obevakat tillfälle eller röra sig om ett mindre inbrott. Då är det ofta lokala gärningsmän som ligger bakom, säger han.
Den andra typen av bygginbrott är mer systematisk.
– Då tömmer tjuvarna verktygsbodar. De går in med vinkelslip, kapar låset och tar alla verktyg. De gör gärna flera inbrott på samma bygge. Här krävs det lite mer och stölderna är ofta kopplade till internationella brottsnätverk från Östeuropa, säger han.
Finns nätverken kvar i Östergötland?
– Utvecklingen när det gäller inbrott fortsätter, vi har samma siffror för 2019 som förra året. Det tyder på att nätverken är närvarande.
Varför finns de just i Norrköping och Linköping?
– Det kan ha att göra med att så kallade ankarpersoner, personer som bor i landet och kan underlätta för brottslingar som kommer utifrån, har slagit sig ner här. På så sätt kan brottsnätverken få fäste.
Vad gör ni för att motverka utvecklingen?
– Vi jobbar med kartläggningar och med att hitta spår. Men det är svårt att säkra spår på byggen eftersom alla vill få igång produktionen så fort som möjligt.
Joakim Wallberg anser att många byggen skyddar sina verktyg alldeles för dåligt.
– Byggena är ofta obevakade och få har larm. Man borde gå upp en nivå i skydd. Eftersom bygget står stilla när verktyg försvinner, så känns 10–15 tusen för ett bra containerlarm inte som någon stor kostnad, säger han.