Har ditt företag gått i konkurs? Gör så här!
Har ditt företag gått i konkurs? Här hjälper vi dig att reda ut begreppen och ger tips om vad du ska göra.
KONKURSFÖRVALTARE
När ett bolag går i konkurs träder en konkursförvaltare in för att avgöra bolagets framtid. Bland annat tar konkursförvaltaren ställning till om bolaget kan drivas vidare eller om det ska försättas i konkurs. I vissa fall kan arbetet fortsätta under en period även om bolaget ska läggas ner. Konkursförvaltaren tar under denna process över rollen som arbetsgivare. Det innebär att de anställda ska hålla kontakt med förvaltaren istället för den gamla chefen. Exempelvis anmäla frånvaro för sjukdom eller för vård av barn.
LÖNEGARANTIN
Lönegarantin är en statlig ersättning som under vissa förutsättningar betalas ut till anställda som drabbats av en konkurs. Garantin omfattar lön som tjänats in tre månader före själva konkursbeslutet, lön under uppsägningstiden och semesterersättning. Och det går inte att få ut mer än fyra basbelopp totalt och det är inte möjligt att få ersättning för mer än åtta månader.
ARBETSLÖS ELLER NYTT JOBB
Arbetslös eller nytt jobb
Om konkursförvaltaren inte ger dig något att arbeta med under uppsägningstiden måste du anmäla dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Och här brinner det i knutarna – du måste kila dit första arbetslösa dagen. För de dagar du inte anmält dig som arbetslös betalas det inte ut någon lönegaranti. Om du får ett nytt jobb och lönen är högre än tidigare får du inga pengar från lönegarantin. Men om du får en sämre lön än vid den tidigare anställningen fyller lönegarantin upp till den tidigare nivån under uppsägningstiden.
HÅLL KOLL PÅ PAPPER
För att få ut lönegarantin måste du kunna bevisa att du varit anställd och hur mycket du arbetat. Se därför till att ha en viktig pärm med anställningsbevis, lönespecifikationer och kontrolluppgifter. Just lönespecifikationen är extra viktig. Får du ingen säg till arbetsgivaren. När du väl fått din lönespecifikation bör du spara den i minst 24 månader. Checka att lön, timmar och andra ersättningar stämmer. Kolla även att det är rätt organisationsnummer. Det händer att arbetsgivare fifflar och byter organisationsnummer och då är du plötsligt anställd vid ett annat bolag.