Här blandas betongen ut – med kokain
Lite cement, sand och vatten – och så några skopor kokain. Det här minst sagt annorlunda byggmaterialet tillverkas det nu golv av.
Det låter som ett dåligt skämt, men att göra en cementblandning som innehåller kokain är något som pågått i Ecuador i snart två år.
Varför görs då detta? Jo, när den tidigare affärsmannen Guillermo Lasso blev president 2021 gjorde han en storsatsning på att bekämpa landets knarkkarteller. Under hans första år på presidentposten lyckades polis och myndigheter i Ecuador lägga vantarna på kopiösa mängder droger. Enligt polisen kom man bara 2021 över drygt 210 ton, mestadels kokain.
Men då uppstod ett problem. Polisens lager svämmade över av allt knark.
– Rekordmängden överstiger också kapaciteten hos de ugnar som normalt används för förbränning, säger Edmundo Mera, som jobbar med narkotikafrågor på Ecuadors inrikesdepartement, till Reuters.
Det var då man kom på att kokainet kunde användas som byggmaterial. Knarkpulvret blandas helt enkelt ut med cement, sand och vatten i en avfallsanläggning, som det sedan skapas betongplattformar av.
Hundratals kilo kokain som beslagtagits från hela Ecuador anländer varje vecka till avfallsanläggningen i utkanten av huvudstaden Quito.
– Det kan ta cirka tolv timmar att förbränna ett ton kokain men det tar mindre än tre timmar att kapsla in samma mängd. Det här förfarandet är billigare, tar kortare tid och påverkar inte miljön, säger Pablo Ramirez, Ecuadors chef för anti-drogutredning.
Man skulle kunna tro att målet med detta är att bygga ”höga” hus. Men så är inte fallet. Det finns för närvarande inga planer på att använda kokainblandningen för stora infrastrukturprojekt.
Istället är det en djup grop vid avfallsanläggningen som fylls upp, som senare ska bli ett lagergolv, rapporterar Reuters.