Här är 3 nya sätt för unga att få bostad
Nya lösningar växer fram för att få in unga på bostadsmarknaden. Här är tre aktuella exempel på alternativa finansieringsmodeller.
-
BRF 2.0
Så funkar det: I Sollentuna uppför Well Fastigheter 117 lägenheter, med insatser från 245 000 kronor och en avgift på runt 6000 kronor för en etta på 20 kvadratmeter. Planer finns på ytterligare 1 000 lägenheter i Järfälla. Modellen innebär att köparna lånar via bostadsrättsföreningen. Istället för egna lån tar föreningen lån på upp till 88 procent av fastighetens värde, med en bunden ränta på 2,5 procent under 20 år.
Fördelar: Lägre insats än vanligt.
Nackdelar: Högre boendekostnad. Bostaden går inte att använda som säkerhet. Begränsat inflytande, föreningen har en delvis extern styrelse.
-
Social obligation
Så funkar det: På en gammal bensinmackstomt nära Rosengårds centrum i Malmö vill Trianon bygga 170 lägenheter, varav en del blir bostadsrätter utan insats. Externa investerare ska täcka upp insatsen och låna ut summan till köparen. Köparen tar alltså bostadslån som vanligt, med extra amorteringar för den så kallade sociala obligationen. Oklart om Finansinspektionen godkänner projektet, eftersom det behövs undantag från kravet på minst 15 procent i kontantinsats.
Fördelar: Att slippa insatsen, personer utan sparkapital kan köpa bostadsrätt.
Nackdelar: Två lån är mer än ett. Det kan bli mycket dyrare. Det kan också vara riskfyllt att låna av en extern investerare. Var noga med att läsa det finstilta. Det krävs relativt hög inkomst för att ha råd med månadsavgift, ränta och dubbla amorteringar.
-
Hyrköp
Så funkar det: Riksbyggens försök omfattar elva lägenheter i en bostadsrättsförening i Järfälla. De boende hyr lägenheten som i en hyresrätt, men har förtur till att köpa den som bostadsrätt inom fem år. Hyran motsvarar nyproduktionshyra på aktuell ort och vid en ombildning kostar lägenheten som övriga jämförbara bostadsrätter i fastigheten.
Fördelar: Behöver inte ta lån eller ha sparkapital, mjuk övergång till bostadsrättsmarknaden.
Nackdelar: Hög hyra. Hyresbetalningarna påverkar inte bostadskostnaden, utan du börjar ”från början” den dag du bestämmer dig för bostadsrätt.