Handsken med egna muskler
Många byggnadsarbetare kan få ett svagt handgrepp efter en operation eller på grund av vibrationsskador. Därför startar nu ett projekt som fått 240 000 kronor i bidrag från SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.
Handsken ska testas av byggnadsarbetare i Stockholm som har problem med ett nedsatt grepp.
-Vi vill se om detta är något för bygget. Gynnar det våra medlemmar är det bra, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggettan och en av dem som står bakom projektet. De andra är Bioservo Technologies AB, som tagit fram handsken och Centralgalaxen, som rehabiliterar skadade byggnadsarbetare.
Handsken fungerar som en batteridriven extramuskel som hjälper till att greppa och stärka handkraften. Det sker med hjälp av motorer och batterier och en styrenhet som placeras på armen eller ryggen. Förutom att handsken hjälper till att förstärka greppet, känner handsken av hur hårt personen ifråga vill trycka och anpassar sig efter det.
– Det är möjligt tack vare tryckkänsliga sensorer i handsken som känner av i fingertopparna hur mycket personen vill greppa, berättar projektledare Carl Wadell, doktorand på KTH och anställd i Bioservo.
-I ett första skede vill vi se vilka som kan ha nytta av handsken och därefter kan vi utveckla den efter särskilda behov i byggbranschen, säger han.
Handsken är ett resultat av ett samarbete mellan Karolinska institutet och KTH.