info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han vill bli din nye chef

Den västsvenske bygg-vd:n Ola Serneke tycker att bygglönerna är för höga. Hans betongarbetare fick sparken till följd av lönekraven. Hans företag växer snabbt. Nu är planen expansion i tre världsdelar.

– Alltså, vad coolt detta blir!
Koncern-vd:n Ola Serneke går förtjust runt i multisportarenan Göteborgs Nya Arena som hans företag bygger.
– Hallå, allt bra eller? hojtar han mot en arbetskorg.
Ögonen lyser då han berättar att han varit på svetsföretaget, kört truck och kollat när de svetsat de enorma fackverken till arenan.
För tolv år sedan startade 42-åringen från Alingsås Sefa, nuvarande Serneke, tillsammans med Andréas Fagerberg. Han minns att folk skrattade lite när han sa att omsättningen skulle nå en miljard inom tio år. Men så blev det.

Andréas Fagerberg lämnade företaget 2007. Samma år fick Ola Serneke sitt första barn. Sedan dess har omsättningen i koncernen ökat från 165 miljoner till dryga miljarden. Samtidigt har Ola Serneke blivit trebarnsfar. Han säger att han satsar på kvalitetstid med barnen, viker allt mer av helgerna åt familjen. Han har köpt cyklar med barnsadlar.
– Jag var ute och cyklade för två helger sen och var helt överväldigad av att det gick ju att göra. Jag sa det till alla kolleger och till några kompisar, att jag cyklade till torget i Alingsås och tog en glass! Liksom, bara; ”gör jag det här?” Jag var helt avslappnad. Det var en riktig sån konstig känsla faktiskt.
Ola Sernekes koncern ligger bakom några av Göteborgs mer spektakulära byggprojekt, som multisportarenan och en planerad skyskrapa. Planen är att bli ett av Sveriges ledande entreprenadföretag och att växa utomlands. Ett företagsköp ska vara på gång i Stockholm, börsintroduktion planeras nästa år. Företaget har just bytt namn till Serneke, eftersom det finns andra företag som heter Sefa. Enligt webbplatsen ska man erbjuda marknadsledarnas trygghet och kunskap, men med ett modernare synsätt. Man ska våga ifrågasätta i en konservativ bransch.

Läs också Serneke fortsätter växa – satsar på Mellansverige

Något Ola Serneke gärna ifrågasätter är bygglönerna. Han tycker de är för höga och stiger för mycket.
– Hur ska du förklara för sjukhusbiträdet som har 20 000 i månaden, läraren som har 23 000 i månaden och gymnasieläraren som har 24 500 kronor i månaden att den som bygger ditt hus ska ha 40 000 i månaden?
Men är det byggnadsarbetarna som ska sänka sig eller är det sjuksyrrornas lön som ska upp?
– Problemet är ju att samhället inte har råd att betala så höga löner, löneläget är för högt i byggsektorn.
Han menar att man måste anpassa lönerna efter konkurrensen från övriga EU, att svenska arbetare konkurreras ut annars. På försommaren 2013 ställdes lönefrågan på sin spets. På koncernens betongföretag jobbade ett sammansvetsat gäng som tjänade bra på ackordet. Men när lönerna skulle förhandlas för två nya projekt tog det tvärstopp. Byggnads vägrade gå med på lägre löner än tidigare. Då varslade Sefa betong alla sina 30 yrkesarbetare om uppsägning. De ersattes med underentreprenörer.
– Det var den konstigaste uppsägningen jag varit med om, säger Christopher Sjöström, som förlorade jobbet.
– Man ska inte bara kunna skicka hem folk när det inte passar, säger Petter Olsson, som var mb-ledamot på Sefa betong.

De konstaterar att det inte fanns klagomål på deras arbete.
Byggnads lokale ordförande i Göteborg skrev tidigare i år i en debattartikel att Sefa sagt upp sina arbetare för att de krävt skäliga löner. Det fick Ola Serneke att se rött. Han menar att kraven var allt annat än skäliga. Han hävdar att Byggnads fyllde på med timmar för att komma upp i 215 kronor i timmen. När han får frågan om vems ansvar det är att betongarbetarna miste jobben svarar han:
– Byggnads. De var inte intresserade av att göra upp.
Byggnads förhandlare Conny Alfredsson har en annan bild.
– Det är helt fel uppfattning, säger han om Ola Sernekes beskrivning.
Han konstaterar att Byggnads inte ställde andra krav än på tidigare byggen och säger att det alls inte fanns någon luft i systemet sedan tidigare, men att företaget inte ville komma överens.
Enligt Skatteverket hade Ola Serneke 3,4 miljoner kronor i taxerad inkomst 2012. Han säger att han nog tjänat 25 miljoner på företagandet de senaste sju, åtta åren.
Tycker du det är ett problem i argumentationen om bygglönerna?

– Inte det minsta.
Varför inte?
– Det är ju trots allt jag som sätter spelreglerna i och med att vi äger bolaget och det är vi som jobbar och sliter dygnet runt. Den som är yrkesarbetande pantsätter inte hela sitt liv hos banken, vilket jag gör.
Betongföretaget är alltså numer ett byggledningsföretag utan egna yrkesarbetare. Men i koncernens byggbolag finns drygt hundra yrkesarbetare. Ola Serneke säger att de ständigt anställer, men att andelen underentreprenörer samtidigt ökar.
Är det en risk att ni kommer att övergå till byggledning där också?
– Nej, nej, absolut inte.
Men den dag de begär 208 kronor?
– Ja då, men då är det ju kört.
Ilskan mot Byggnads fick bränsle i vintras. Två av företagets underentreprenörer, den ena på betongsidan, fick facklig kritik för sina anställningsvillkor. Sedan dess har båda underentreprenörerna tagit på sig att betala ut saknade helgersättningar. I det ena fallet handlade det om över 350 000 kronor. De ska också betala skadestånd till Byggnads och pengar till Fora.
När Göteborgs-Posten skrev om Byggnads granskning blev Ola Serneke rasande. Han tyckte att företaget Serneke, dåvarande Sefa, pekades ut på ett orättvist sätt.
– Jag tycker det är riktigt dåligt. De hänger ut oss som satsar och sliter. Mina grannar kom och frågade om jag hade skatteproblem. Hur roligt är det?

Han menar att Sefa hade gjort alla kontroller av underentreprenörerna som man kan kräva, att Byggnads försöker skjuta över ansvar de själva har
i och med att de har kollektivavtal med underentreprenörerna.
Men Jan Nyqvist, ombudsman på Byggnads, tycker inte att Sefa gjorde vad man kunde vänta sig för att reda ut situationerna som uppstått på deras byggen, på företag de anlitat.
– Jag tycker att de borde ha tagit större ansvar, säger han och lägger till att beställare ovanför Sefa i vissa fall varit mer samarbetsvilliga.
Inför intervjun pratar vi med ett tiotal personer som har haft med Sefa och Ola Serneke att göra. Där finns ilska hos killarna som fick sparken, men de säger att de trivdes fram till dess. Andra som jobbat eller jobbar på företaget berättar om ett jobb att trivas med. Gällande Ola Serneke beskriver de flesta en väldigt trevlig och energisk person.
Ola Serneke själv säger att han, som arbetsgivare, är ”jävligt schysst” i vissa lägen och ”jävligt hård” i andra lägen.
– Är det nån som sköter sig så premieras dom. Missköter dom sig och är slappa och slöa, då berättar jag det verkligen.

Tjänstemän i företaget har erbjudits delägarskap. Ola Serneke säger att han varit inställd på att det skulle gälla även yrkesarbetarna från början, men att han sköt på det i och med allt tumult med facket.
– När man bara är intresserad av att bråka konstant, varför ska jag skänka bort en massa saker till folk som inte är tacksamma för att man är arbetsgivare?
Så du har hållit igen lite mot yrkesarbetarna apropå det här?
– Nej, men alltså, vi vill ju göra så mycket som möjligt i gemensam sak. Men när Byggnads bara velat strida, det har blivit för mycket tjafs i stället för att se hur vi ska lösa det här gemensamt.
Inne på arenan skrattar Ola Serneke åt hur brant en backe blivit i inomhusskidspåret, säger att man får fylla ut med snö.

Här tänker han själv åka, idén föddes då han tränade inför Vasaloppet. Han blir upprörd när han pratar om tvisterna med Byggnads. Men som mest går han upp i varv när han berättar om när han fick bryta ett Vasalopp.
– Det var för att en skida gick av. Jag var så förbannad. Skidan gick av efter första backen, så fick jag nån låneskida som var typ 20 cm kortare och inget spann på alls. Jag körde halva, vid varje station sa de att vid nästa station finns riktiga skidor! Jag var så förbannad.
Har du det där temperamentet i jobbet också? Att förlora ett projekt, är det som att bryta skidan?
– Nej, man måste ju skilja mellan sport och affärslivet givetvis, så det är inte samma sak. Men om nån säger ”det där går inte”, då får jag ju en jäkla sporre för att visa att det går. På det sättet är jag tävlingsmänniska i affärer.
Hur långt det drivet bär återstår att ser. Målet är till att börja med tre miljarder i omsättning nästa år. Enligt webbsidan ska man också uppfattas som branschens mest attraktiva arbetsgivare.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han vill bli din nye chef

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig