Han fick rätt mot Försäkringskassan – får 1,8 miljoner retroaktivt
Den arbetsskadade och multisjuke byggnadsarbetaren fick rätt. Domen ger honom 1,8 miljoner retroaktivt och sjukersättning fram till pensionen.
– Försäkringskassans tjänstemän är inte läkare. De vet inte vad de håller på med, säger byggnadsarbetaren, som beviljades facklig rättshjälp av Byggnads.
Förbundsjuristen Gustav Sjöberg, som var mannens ombud, tyckte att Försäkringskassan hade gjort en mycket märklig bedömning när man nekat honom sjukersättning.
– Vi har många ärenden och vi tror på dem alla. Men här var det så uppenbart att Försäkringskassan fattat ett felaktigt beslut, säger han.
Gustav Sjöberg och byggnadsarbetaren var närvarande i rätten och en av de många specialistläkarna som följt mannen under flera år, var med på videolänk.
– Läkaren var väldigt pedagogisk och gick igenom journalerna i sittande rätt. Han har följt sin patient under många år. Vi ställde frågor och han svarade. Det blev en mycket bra bevisning tack vare honom. Jag tror att läkaren var frustrerad över bedömningarna från kassan, säger Gustav Sjöberg.
58-åringen hade arbetat inom flera områden inom bygg: som rivare, svetsare, ställningsbyggare och ventilation. Trots flera arbetsskador fortsatte han att arbeta.
– Jag var en arbetsnarkoman. Jag fick karpaltunnelsyndrom (vibrationsskador) i båda armarna och har råkat ut för flera fallolyckor och gjort ett flertal operationer. När jag kom in på sjukhus upptäcktes att jag hade blödningar i tarmen också, säger han.
Mannen är smärtpåverkad, äter värkmediciner och har även en svårinställd diabetes vilket lett till medvetandebortfall. Han besväras av sömnsvårigheter på grund av den kroniska tarmsjukdomen som kräver ständiga toalettbesök.
– Jag kan tyvärr inte använda sömnmediciner eftersom jag spyr upp dem. Hur ska jag kunna jobba med alla dessa sjukdomar?
Hur ska jag kunna jobba med alla dessa sjukdomar?
Domstolen kom fram till att den multisjuke mannen inte kan utföra ett enklare arbete. Det skulle krävas så många anpassningar, att det ekonomiska värdet av att anställa personen, skulle bortfalla.
– Det finns ett avgörande i högsta domstolen som jag argumenterade utifrån, en bra och mycket pedagogiskt formulerad dom som slår fast att även om man ska bedömas mot ett fiktivt arbete på hela arbetsmarknaden, måste det finnas en verklighetsförankring, det vill säga ett visst ekonomiskt värde för en arbetsgivare att anställa, säger Gustav Sjöberg.
Byggnadsarbetaren är glad idag men var helt slutkörd efter avgörandet i Förvaltningsdomstolen som gav honom rätt till ersättning.
– Juristen har gjort ett bra jobb, han trodde på mig. Jag hoppas att alla som är i en liknande situation får rätt till slut, säger han.
Gustav Sjöberg säger att han har ett sakligt förhållningssätt till varje ärende, men att han blev berörd av mannens öde och väldigt glad över att det gick vägen.
Jag tror att det är svårt att föreställa sig för den som aldrig suttit i en sådan situation
– Det är det som gör det värt att jobba med detta. Han blev backad av sitt förbund och fick upprättelse. Jag tror att det är svårt att föreställa sig för den som aldrig suttit i en sådan situation, hur fruktansvärt det är att både vara svårt sjuk och att riskera sin grundläggande försörjning, det orsakar en oerhörd stress. Nu slipper han stångas mot myndigheterna och får äntligen vila lite och ha någon form av vettigt liv med den lilla restförmåga han har kvar.
Vill du läsa fler liknande artiklar, gå med i Facebookgruppen om försäkringar på bygget: https://www.facebook.com/groups/765578573583917