info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han bygger om verktygen för att rädda arbetarnas händer

"Det finns ingen naturlag som säger att maskiner måste vibrera och skada människor", säger forskaren Hans Lindell. I drygt 30 år har han jobbat med att få ner skadliga vibrationer från byggverktyg. Här berättar han hur det kan gå till.

"Det finns ingen naturlag som säger att maskiner måste vibrera och skada människor", säger forskaren Hans Lindell som bygger om maskiner så att de vibrerar mindre. Foto: Margite Fransson

Det går att få ner vibrationerna i maskiner kraftigt. Det säger forskaren Hans Lindell vid forskningsinstitutet Rise som i 30 års tid ägnat sig åt tekniska lösningar för att minska de skadliga vibrationerna. I veckan visade han exempel på hur det kan gå till för de 120 besökare som besökt ett seminarium i Höör, arrangerat av Byggnads och Byggföretagen i Skåne.

Att byggnadsarbetare slås ut på grund av nervskadorna också i unga åldrar, förskräcker hela branschen. Hans Lindell är övertygad om att bättre maskiner är en väg att komma åt problemen.

Hur kan man få ner skadorna från vibrerande verktyg?
– Det finns väldigt många tekniker som man kan använda. Det är enklast om man börjar redan på konstruktionsstadiet men det går även att bygga om befintliga maskiner, säger Hans Lindell.

↓ KLIPP: Se Hans Lindell visa en lösning för att minska vibrationer

Forskningsprojektet ”Noll vibrationsskador” har gett åtskilliga resultat. I det har ett tiotal olika maskintyper gåtts igenom på jakt efter de skadliga skakningarna.

Bergborrmaskiner, är ett exempel. Eller vinkelslipen.
– Problemet med den här typen av maskin är obalansen i slipskivan som genererar vibrationer i handtagen. Då har vi utvecklat tekniken med automatiskt balansering, berättar Hans Lindell.

Han visar en svart puck med en balansring som tillförts maskinen. Där ligger fritt rörliga kulor med lite olja i, som balanserar sig inom bråkdelen av en sekund så att obalansen försvinner.
– Förändringen innebär minst en halvering av vibrationerna, säger han.

Vibrationer byggverktyg nervskador bosch
Carl Antonson, specialistläkare och forskare i arbetsmedicin, samt forskaren Hans Lindell försöker var och en på sitt sätt hindra byggnadsarbetare från att skadas av vibrationer. Här vid seminariet i Höör. Foto: Margite Fransson

Hans Lindell har jobbat med hand- och armvibrationer i 35 år. Innan sin nuvarande roll var han på Volvo Aero och jobbade med Arianeraketer och flygmotorer. 

– När något gick eller vibrerade sönder på motorerna eller rymdraketerna så var det definitivt att ”det här måste vi åtgärda”, för det går ju inte att det störtar ett flygplan eller att en raket exploderar. Så då löste man vibrationsproblemen.

Häpnade

Men när han började jobba med vibrerande maskiner som skadade människor, häpnade han.
– Det var gigantiska vibrationer i många maskiner men man gjorde ju ingenting åt det. Då var det ju människor som drabbades och människor drabbas ganska långsamt. Det var ingen som drog i någon form nödbroms som det till exempel var när ett Viggenplan kraschade, säger Hans Lindell.

– Vi måste ta bort vibrationerna vid själva källan, för det finns ingen naturlag som säger att maskinerna måste vibrera och skada människor.

Balansringen som Hans Lindell tar upp som en av de tekniska utvecklingarna finns idag i kommersiell verksamhet hos flera verktygstillverkare. För att få till snabbare förändring vill han få till ett ”utsläppstak” för vibrationer.

– På så sätt lägger man ansvaret på tillverkaren och inte som idag på användaren.

Intresset lågt internationellt 

Så, vad säger de som tillverkar byggnadsarbetarnas verktyg? På plats i Höör fanns företrädare från några av giganterna – Milwaukee, Makita, Hilti, Bosch och Hikoki. De menar att det görs förändringar, men att det går långsamt. Ett av problemen är efterfrågan i andra länder än i Sverige. På den globala marknaden finns varken medvetenheten eller intresset för vibrationsminskning. Priset styr, inte säkerhet. Och utan efterfrågan från fler länder blir det långsammare utveckling.

Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch, önskade att kunskapen om de stora riskerna med vibrationer spreds bland användare och inköpare i fler länder.
Det vi märker när vi talar med andra länder är att frågan är väldigt stor i Skandinavien, speciellt i Sverige. Jag skulle ju önska att vi kunde få lite  draghjälp från Byggnads eller Metall för att gå ut i de andra europeiska länderna för att lyfta de här frågorna.

LÄS ÄVEN Larmrapport om verktygens vibrationer: ”Det är ju fullständig katastrof”


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Fakta: Noll vibrationsskador

Projektet startade för tio år sedan.
Där ingår bland annat olika företag och organisationer inom maskintillverkare, maskinanvändare, forskare, företagshälsovård,  och arbetsmarknadens parter,  liksom Arbetsmiljöverket.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han bygger om verktygen för att rädda arbetarnas händer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig