Guldrusch i norr
Plattsättarna Frank Schmidt och Andreas Meissner rullar ut tätskikt för att förbereda för kakelsättning i det som kommer att bli en multibassäng för funktionshindrade. Båda två kommer från nordöstra Tyskland och arbetar för det svenska företaget Högsbo plattsättning. De arbetar 17 dagar, sedan är de lediga tio dagar.
– Vi åker tillbaka till Tyskland när vi är lediga där vi har våra familjer. Vi tjänar mer pengar när vi arbetar i Sverige, säger Andreas Meissner.
– Här är ingen stress och bra arbetsvillkor, säger Uwe Reimer på svenska som han har lärt sig efter att ha jobbat tio år i Sverige.
SÅ BRA GÅR DET – OCH DET HÄR BYGGS (PDF-dokument, 1,3 MB)
Det är inte bara tyskar som har kommit till Umeå för att bygga det 12 000 kvadratmeter stora äventyrsbadet i centrala Umeå. 15 av yrkesarbetarna som är anställda i Umeåföretaget Rekab har kommit hit från Västernorrland. En av dem är snickaren Arne Westin från Örnsköldsvik. Han har arbetat flera år i Umeå och sedan i maj 2014 arbetar han på äventyrsbadet. Arne Westin bor hos en syster under veckorna och pendlar sedan hemåt på fredagarna.
– I Västernorrland går det knackigt, där investeras inte så mycket. Det är konstigt att det inte investeras lika mycket i Sundsvall som i Umeå, säger Arne Westin.
Under 2014 uppgick de totala bygginvesteringarna till 9,4 miljarder kronor i Västerbotten. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2013. Även under 2015 ser prognosen bra ut. Navet är Umeå, universitetsstaden som växer så det knakar och som står för två tredjedelar av investeringarna. Inflyttningen till staden är stor och det behövs bostäder.
– Det har byggts för lite bostäder under många år, så det är brist. Nu byggs det mer än under tidigare år, det behöver byggas mer. Det skulle behövas fler aktörer som bygger hyresrätter, säger Johan Hallberg, regionchef på Norra Norrland, Sveriges Byggindustrier.
I Västerbotten är Umeå motorn i byggandet, men på senare tid har det även kommit i gång en del byggande i Skellefteå, främst på bostadssidan.
Blickar vi norrut mot Norrbotten är det lika mycket byggrusch där. Här är de totala bygginvesteringarna uppe i nästan 11 miljarder kronor för 2014. Byggandet är koncentrerat till gruvorterna Kiruna och Gällivare, där det dock har skett en avmattning den senaste tiden. Men det byggs också en hel del bostäder i Luleå. Stadsomvandlingarna av Kiruna och Gällivare sätter fart på byggandet ytterligare.
Högkonjunkturen märks också på arbetslösheten. De senaste fem åren har arbetslösheten sjunkit till ungefär hälften i de båda norrlandslänen.
Uppe på parkeringsplatsen på äventyrsbadet i Umeå håller takläggningsföretaget Bro och Takisoleringar AB på att lägga tätskikt. Takläggningsföretaget har haft fullt upp under vintern och företaget har inte behövt säga upp folk under vintern som de annars måste göra.
– Det är jättemycket jobb och full fart. Vi har till och med anställt flera takläggare förra året, säger projektledare Tomas Eriksson på Bro och Takisoleringar.
En av de nyanställda är Tomas Sarlin, som blev anställd som lärling i augusti.
– Jag fick det första jobb som jag sökte, säger Tomas Sarlin.
Rekab har flera projekt på gång i centrala Umeå; om- och tillbyggnader av hovrätten, tingsrätt och Vattenfalls nya kontor och bygget av höghus i stadsdelen Haga. Så projekten är många, men problemet är snarare att det är brist på yrkesarbetare. Jimmy Sjölander, som är skyddsombud och mb-ledamot, får ständigt frågan från personalledningen om han känner till några yrkesarbetare.
– Man vet inte om någon som är arbetslös i Umeå. Det finns ju folk på andra orter som är arbetslösa men då måste de komma hit på traktamente, säger han.
Och det händer till och med att byggnadsarbetare byter arbetsgivare. Flera av byggnadsarbetarna i Rekab har gått till det nystartade Umeåföretaget Selbergs Entreprenad.
– Det är väl lite grann för lönen, men också att man vill prova något nytt och att man är lite missnöjd. Sedan hamnar man ju högst upp på las-listan, säger Jimmy Sjölander.