Gör jobb som inte behövs – så lurar takfirman äldre
Tak som lätt kan hålla i 30 år till tas skyndsamt ner efter snabbt påskrivna kontrakt. Offren: äldre människor som litar på ”proffset” – en man som gjort till sin affär att utföra jobb som inte behövs.
I oktober 2018 ringer telefonen hemma hos Louise och Ola Larson Borgström i Sollentuna. Det är företaget Arga Takläggaren som erbjuder gratis besiktning. Louise tackar ja och snart kommer en trevlig och till synes kunnig takläggare för att ta en titt på villan. Taket är fullt av svartmögel och måste åtgärdas snarast, hävdar mannen och visar bilder på mögelangreppet. Han tar fram ett avtal och Louise skriver på.
– De var väldigt påstridiga. Jag brukar inte gå på saker men det gjorde jag. Jag blev överrumplad. Jag var så arg på mig själv efteråt, berättar 63-åriga Louise Larson Borgström.
Dagen därpå rev de takpannorna och snart påstod arbetsledaren att även takstolarna behövde bytas, trots att taket var renoverat så sent som 2001. Det skulle bli 100 000 kronor till. Då reagerade Louise och med hjälp av dottern och svärsonen kunde hon stoppa arbetet och polisanmäla händelsen.
Louise sitter vid köksbordet och ser sammanbiten ut. Hon skakar på huvudet och sträcker fram en faktura: kostnaden för att låta en annan firma återställa taket.
– Vi fick det till ett bra pris, men det blev ändå 150 000 kronor i onödan. Det är hemskt att de kan få fortsätta. Att man inte kan sätta dit dem, säger Louise Larson Borgström.
Besiktningsmannen Olov Bergström är certifierad av Svenska byggingenjörers riksförbund (SBR) och besiktigar ett stort antal tak varje år. Han konstaterar att taket skulle ha hållit i minst 30 år till:
– Takpannorna var jättefina och det var inga skador på takstolarna. Det var ytterst lite röta i kanten på någon spont, men det var i stort sett inget fel på taket.
Det har gått ett år sedan Louise och Ola Borgström blev utsatta. Sedan dess har företaget bytt namn till Tak och Fasadmästarna, men upplägget är detsamma. Vi har talat med flera äldre som upplever sig ha blivit lurade eller varit nära att bli lurade.
Läs alla artiklar om takfirman:
Takfirman jobbar under många namn
Takföretagets svar: ”Det är vi som känner oss lurade”
Takföretaget tar fall till domstol: ”Det skrämmer”
Greger och Hillevi Lundberg, 76, bor i ett kedjehus i Enskede i södra Stockholm. I maj 2019 ringde telefonen. Tak och Fasadmästarna hade en ”drive” i området och erbjöd en gratis inspektion. Greger tackade ja.
– Det lät ju bra. Men när de kom sa de att taket ser så illa ut att det kan kosta 1,5 miljoner kronor att laga. Det var skrämskottet. ”Takstolarna är ruttna och vi måste lyfta hela taket. Men vi kanske kan rädda det om vi är snabba”, sa de. Det var väldigt bråttom, berättar Greger.
På stående fot fick Greger och Hillevi Lundberg en offert på 247 000 kronor. Takfirman kunde pausa ett annat arbete eftersom detta var så brådskande, men då var det viktigt att skriva under omgående.
– Det var på vippen att vi gjorde det. Men vi blev misstänksamma när han slarvade ner våra personnummer på avtalet och sättet de hade formulerat det på. Det här måste vara fel, tänkte jag.
Efteråt tog Greger Lundberg hem två andra takfirmor samt Anticimex för att kontrollera taket.
– Någon bräda kanske behövde kollas för mögel och lite nocktätning, men taket var i gott skick i övrigt. Han kunde behålla det i minst tio år till, berättar en av takläggarna som var på plats.
I paret Lundbergs offert står det att det behövdes 100 kvadratmeter ny råspont. Behövdes inte det?
– Nej, det är inget jag skulle rekommendera, säger takläggaren som har 35 års erfarenhet.
- 2015 blev 78-åriga Anita lurad av två irländare som utförde onödiga renoveringar, rapporterade medierna då.
- Alingsås tidning berättade i somras om en 29-årig norsk takläggare som lurade äldre villaägare i västra Sverige och påstod att deras tak behövde åtgärdas. Mannen lyckades få offren att hämta ut stora summor kontanter och stal en värdefull myntsamling. Han dömdes 2018 till två års fängelse för grovt bedrägeri och stöld samt utvisning.
- Augusti 2019 varnade polisen i södra Stockholm för några misstänkta bedragare. De hade först monterat ner delar av ett tak, för att sedan knacka på och upplysa om att taket behöver renoveras.
I en gulmålad villa några kilometer från paret Lundberg bor Linnea Asplund, 71 år. Hon var också nära att tacka ja till ett onödigt takarbete. Metoden var identisk med de andra fallen. Efter ett samtal kom en av företagets säljare och inspekterade vinden.
– Han visade mig foton och bilderna på svartmögel såg ju förskräckliga ut. Men de var inte ens från min vind, har jag förstått senare.
Linnea Asplund lever ensam sedan maken avled i cancer för ett år sedan. När Tak och Fasadmästarnas man var på plats bar Linnea ett armband med texten ”Fuck cancer”.
– Han sa: ”Jag ser vad du har på armen. Men det är väl inte så konstigt när du har det så här på vinden”, berättar Linnea. Jag blev jätteledsen. Sjukdomen hade ju inget med vårt tak att göra.
Försäljaren var angelägen om att ro hem affären och ringde upp sin chef via högtalartelefon. Chefen sa att de hade ett annat jobb, men att det inte var lika brådskande. Linnea undrade vad det skulle kosta. Mannen skrev en offert och bad Linnea att skriva på. Det ville hon inte. ”Då kan du inte få det här priset”, löd svaret. 224 600 kronor står det på avtalet som Byggnadsarbetaren har tagit del av.
– Jag ringde min son som sa att jag absolut inte får skriva på någonting. Sedan ringde mannen tillbaka till sin chef, som blev jättearg. Men jag fick betänketid till lunch dagen därpå.
Morgonen efter ringde Linnea i stället en annan takfirma för en alternativ bedömning.
– Jag kom dit följande dag och det var inga fel, berättar Gabriel som utförde inspektionen. Taket var helt torrt. Råspont, bjälkar och takstolar var i klockrent skick. Till och med underlagspappen var jättefin. Det enda synliga var lite påväxt på tegeltaket. Det skulle lätt hålla i 15–20 år till.
Gabriel tycker att oseriösa aktörer skadar branschen.
– Gör man takjobb i ett område så syns man där, men börjar det röra sig bedragare i samma område så kommer grannarna inte att ta de seriösa på allvar heller.
”Han sa: ’Jag ser vad du har på armen. Det är väl inte så konstigt när du har det så här på vinden’.”
Sven Erik Hoffman driver juristfirman H-Mann & Partners och företräder 82-årige Olof, som skrev på Tak och Fasadmästarnas avtal i juli. Även här ansåg företaget att takstolarna behövde renoveras och råsponten rivas. Enligt avtalet skulle arbetet kosta 370000 kronor efter rotavdrag. Firman hann riva takpannorna.
– De hade skrämt upp min klient ordentligt och sagt att han kunde få cancer. När jag fick uppdraget åkte jag dit och stoppade jobbet direkt. Det kommer definitivt att bli ett rättsligt efterspel, säger Sven Erik Hoffman som menar att företaget inriktar sig på äldre, lättskrämda offer.
Plåtslagaren Jari Hult har 40 år i branschen och inspekterade Olofs tak i somras.
– Jag skulle kolla att det inte läcker in och kunde se att det inte var något fel. Läkten var knappt tio år gammal. Taket var som nytt. Tegelpannorna var lite till åren, men dem byter man ju ut vartefter, säger han.
Förutom det psykiska lidande det kan innebära att bli bedragen har Olof behövt betala en annan takfirma omkring 70 000 kronor för att återställa taket.
Tak och Fasadmästarna/Arga Takläggaren har polisanmälts vid minst sju tillfällen för bedrägeri eller försök till bedrägeri och förundersökning pågår i två ärenden i Stockholm. En ansökan om vite på 250 000 kronor inväntar förvaltningsrättens avgörande, då företaget har utfört takjobb trots förbud från Arbetsmiljöverket att arbeta utan skyddsutrustning.
I arbetet med artikeln har vi talat med en mängd offer och anhöriga, takexperter och jurister. Alla ger en samstämmig bild av ett företag som arbetar med direkt vilseledande metoder. Flera vill vara anonyma av rädsla för hot. En del har betalat till företaget, men skäms och vill gå vidare.
När detta reportage står färdigt får vi kontakt med en kvinna vars 90-åriga föräldrar ska ha blivit lurade. Deras tak reparerades så sent som 2017 men har nu rivits upp och ersatts. Företaget – tidigare känt som Arga Takläggaren och Tak och Fasadmästarna – heter nu SH Tak och Fasad. En ny logotyp pryder avtalet, men tillvägagångssättet är detsamma.
Fotnot: Gabriel och Olof är fingerade namn.