Golvläggarnas röster i Corona-tider: "Inte rädd"
Ingen nedgång märks bland golvläggarna än så länge, men det finns en oro kring jobb och leveranser i coronautbrottets spår.
Johan Bengtsson, golvläggare och ägare av Mattproffset i Väst, har ännu inte märkt någon nedgång i jobb.
– Jag har inga avbokningar än så länge. Men jag tror att vi kommer bli drabbade.
För dem som arbetar i offentliga byggnader finns det risk för färre jobb, tippar Johan Bengtsson. Själv utför han golvjobb för privatpersoner och fastighetsbolag.
– Skulle fastighetsbolagen stoppa har jag ändå mycket att göra, så personligen är jag inte rädd än.
Virusutbrottet har ändå berört honom på nära håll.
– Min syster är restaurangchef och blev varslad igår, brorsan servar maskiner på storkök och blev varslad i måndags. Det här kommer drabba mig också, snart vågar folk inte boka renoveringar.
Det räcker med att gå till sig själv, säger Johan Bengtsson.
– Jag ska köpa ett nytt kök, men väntar ett tag. Jag vill veta hur det kommer gå. Det kan bli så att man får börja skicka hem personal, jag har två anställda.
Leveranser och kundmöten har ännu inte påverkats, men utbrottet är troligen bara i startskedet.
– Jag är en översocial jävel och försöker sluta ta i hand, men det är svårt, säger Johan Bengtsson. Men det kan landa i att ingen vågar släppa hem oss och att vi får problem med material.
Martin Moretoft, projektchef och delägare på BBM, ett av Upplands ledande golv- och plattsättningsföretag med cirka 60 anställda, har inte märkt någon förändring alls.
– Nej, ingenting. Allt är jättebra. Jag tror inte att det blir någon förändring heller, säger han.
Har ni ändrade rutiner?
– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men det är ingen större skillnad.
Leveranser och möten har inte påverkats och BBM är inte oroliga att myndigheter skulle börja upphöra med beställningar.
– Om de stänger igen är det dödsstöten, men jag tror att det sunda förnuftet talar för att man inte gör så. Det hoppas jag verkligen, säger Martin Moretoft.
Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen, GBR, som samlar nära 300 golventreprenörer, säger att det finns en oro bland medlemmarna.
– Än så länge rullar det på och man jobbar på som vanligt, men man är orolig för vad som kommer. Det är ju svårt lägga golv hemifrån. Man är också orolig för leveranserna framöver.
Flera företag har vidtagit åtgärder som att börja med webbaserade möten och GBR har haft kontakt med företagen för att bidra med rådgivning.
– Vi har gett tips om hur man hanterar utebliven betalning och vad som gäller om man skjuter upp projekt. Några har ändrat sina rutiner för att behålla team intakta, så att de inte smittar varandra och att det alltid finns några som kan producera, säger Jenny Adnerfall.
Andra råd är att säkerställa vissa funktioner som fakturering samt att vara noga med att dela rutiner så att de är tillgängliga för fler, om anställda som sitter på sådan information skulle bli sjuka en längre tid.