info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Golvläggarna tog hem medaljligan: "Vi tillhör egentligen svältbältet"

Golvläggarna tog hem medaljligan 2017 med fyra guld. De hade högst lön i fyra regioner. Vi åkte till Sundsvall där golvläggarna Ola Ahlgren och Hans Wallberg arbetat metodiskt för att  höja  lönen.

Ola Ahlgren och Hans Wallberg på Golvettan i Sundsvall, jobbar med en förenklad ackordslista. De har nått målet, deras lön ligger nu på riks­snittet för golvläggare. Foto: Mats Andersson

Nära hamnen i Sundsvall pågår ett renoveringsprojekt av ett kontors-komplex. Den gula tegelfasaden skvallrar om att byggnaden har några decennier på nacken. Därför är hantverkarhänder på plats för att väcka slitna ytor till liv. Och omoderna teknikinstallationer ska bytas ut mot nya uppkopplingssnabba och klimatsmarta.

Byggarbetsplatsen ligger i början av sluttningen upp mot Norra berget. Längst upp på toppen –  166 meter över havet – är utsikten magnifik. Hustak och fasader färgar hela dalen och på andra sidan paletten reser sig Södra berget upp mot skyn. Det är där Charlotte Kalla brukar köra sina träningspass för att jaga bättre tider.

Läs också TBM - tidlönen ökar snabbare än ackordet

Två andra som har ambitioner är golvläggarna Ola Ahlgren och Hans Wallberg på golvläggarföretaget Golv Ettan. För knappt två år sedan påbörjade de ett arbete för att lyfta lönen. De tyckte att löneutvecklingen var för svag. De satte upp ett nytt mål. Att tjäna lika mycket som snittet för golvläggarna i hela landet.


Så här fungerar medaljligan: Byggnads har 11 regioner. Högst lön i en region tar guld. Tvåan silver och trean får brons. Sedan läggs alla regioner ihop till en medaljliga. Samma upplägg som vid olympiska spelen. Noterbart är att samtliga medaljer delades ut till arbetare där lönen bygger på någon form av prestationslön.

Att golvläggarna vann medaljligan 2017 var inte oväntat. Tillsammans med plattsättarna och rörmokarna ligger de bra till när det gäller lönen. Golvläggarna tog alltså fyra guld då de hade högst lön i fyra av Byggnads elva regioner. Tre guld togs av både plattsättarna och rörmokarna. Plattsättarna tog dessutom sex silver.

De tre yrkesgrupperna har en del gemensamt som påverkar lönen positivt. Svårigheten att få tag på yrkesfolk spelar naturligtvis in. Här är skillnaden stor jämfört med snickarna där bland annat den utländska konkurrensen slår igenom hårdare.

En annan likhet är att alla tre grupperna har dugliga prislistor som kan ge pengar. Dessutom ingår det få individer i deras ”ackordslag”. Ibland arbetar de helt ensamma och på lite större projekt är de ofta bara två eller tre. Det leder till ett ökat personligt ansvar där deras egen arbetsinsats slår omedelbart mot den egna förtjänsten.

Läs också Golvläggarna nära bryta ny lönenivå

– Jag tror att vi har lättare för att se målet eftersom vi har personliga ackord. Själva moroten blir tydligare, säger Ola Ahlgren.

Något annat de har gemensamt är att de själva eller deras arbetsgivare måste inneha olika typer av certifikat för att få utföra vissa arbeten. Bland annat Säkert Vatten och GVK som till viss del minskar konkurrensen.

Hans Wallberg, som lagt mattor i 30 år, tror att det även finns en historisk förklaring till det högre löneläget. I alla fall för golvläggarna.

– Under slutet av 1980-talet var vi kungar på bygget. Jag minns att vi tjänade väldigt bra på den tiden. När vi kom ut på en arbetsplats var det soprent. Det fanns mer tid och grovisar som dammsög. Vi kunde ägna oss åt att enbart lägga golv. Jag tror att det lyftet påverkar än idag, säger Hans Wallberg.

När allt grundarbete är klart är det dags att lägga mjukmatta. Ola Ahlgren hoppas att de stora ytorna ska ge en hygglig lön.
Foto: Mats Andersson

Tillbaka till renoveringsbygget på Norra bergets sluttning. Arbetet i kontorsbyggnaden är precis i uppstartsfasen. I alla fall för Ola Ahlgren och Hans Wallberg. De har bara varit på plats vid några få tillfällen för att spackla en del ytor.

Än så länge har de bara en ensam slipmaskin på plats men om några dagar kommer resten av materialet. Det är då ackordsarbetet drar i gång på allvar.

De två golvläggarna kommer då att ha nytta av flera nya detaljer som de förbättrat i arbetet. Ola Ahlgren tummar på ett A4-papper. Han har skrivit ner en lång lista på saker som han tycker hjälpt dem mot målet att nå golvläggarsnittet. Längst upp står det ”Firman”.

– Vi har fått firman mer delaktig och vi har tillsammans gått igenom ackordslistan. Det är mycket värt att ha ledningen för företaget med sig i hela det här arbetet. I stort sett ska de på kontoret kunna fakturera efter listan, säger Ola Ahlgren och fortsätter:

– Listan måste även ge pengar till företaget. Vi vill såklart att firman ska gå bra. Det är så vi får jobb.

En annan punkt sammanfattas bäst med orden – ”jobba med listan”. De har tagit fram en förenklad variant av rikslistan. Där har de bland annat buntat ihop flera olika arbetsmoment under samma rubrik. Något som gjort allt lättare. De har även förändrat listan så att alla typer av jobb ska ge ungefär samma chans till intjäning. Det har inneburit att ingen behöver vara rädd för att bara få skitjobb där det inte går att tjäna en krona extra.

Läs också Så här åker golvläggaren Björn till jobbet

Annat som de arbetat hårt med är ”planering”. Både det självklara med hur jobbet ska läggas upp på arbetsplatsen och hur det fungerar med material som kommer ut från firman.

– Förut hade vi helrullar men nu får vi ut det färdigkapat. Vi får bättre service nu än tidigare, säger Hans Wallberg.

Hans Wallberg är glad över guldmedaljerna och hoppas nu att fler golvläggare i området ska börja arbeta efter deras lista.
Foto: Mats Andersson

Lite längre ner på lappen har Ola Ahlgren skrivit ner ”verktyg, fordon och teknik” med sin snickarpenna. När det gäller verktygen har de sett till att få det bästa. Privata bilar har bytts ut mot rejäla firmabilar och de har börjat använda den senaste tekniken när det gäller inrapportering av lönen.

– Vi har blivit mycket effektivare. De här förändringarna gör att vi vinner tid varje dag. Nu jobbar vi för att vi även ska få ut en padda. Det skulle underlätta ytterligare.

Längst ner på listan – ”Håll koll på lönerna i resten av landet”. De gör det genom att bland annat ta med sig tidningen Byggnadsarbetaren, som innehåller lönestatistik, till löneförhandlingen.

– Sedan finns det en Facebooksida på nätet ”Din lön på bygget”. Där går det att se de senaste lönenivåerna. Det är väldigt bra, säger Ola Ahlgren.

Hur har det gått då? Jo, de har lyckats nå målet. De har lyft lönen och snittar idag nära 240 kronor i timmen på ackordet. Och det är nästan exakt snittet för landets golvläggare. De har även lyckats få upp tidlönen där uttaget ligger på 197 kronor i timmen.

– Vi är nöjda med det. Vi behöver inte ha mest men vill gärna ligga på den här nivån. Vi har egentligen inga högre toppar då vi går mycket på rotjobb, men vi har inga direkta bottennapp heller.

Jämfört med lönerna för samtliga byggnadsarbetare i hela landet ligger golvläggarna i Sundsvall nu bra till. Och då tillhör de ändå ett område i landet där bygg-lönerna under lång tid legat lågt.

– Vi tillhör egentligen svältbältet, säger Ola Ahlgren.

Medellönen för alla med prestationslön, oavsett yrke, hamnade under förra året på 216:24 kronor i timmen. För alla med tidlön blev genomsnittet 189:30 kronor i timmen.

Nu vill både Hans Wallberg och Ola Ahlgren att deras koncept ska sprida sig i området. Att fler golvläggare börjar arbeta efter deras förenklade lista.

– Min känsla är att fler arbetsgivare börjar märka att de tjänar på att vi går på ackord. De får mer engagerade arbetare, säger Hans Wallberg.

Men långtifrån allt handlar om pengar. Ett syfte med utvecklingsarbetet har varit att göra golvläggaryrket mer attraktivt och locka fler till yrket. Golv Ettan söker folk hela tiden, men det finns inga självgående golvläggare att få tag på. Att hitta någon med flera års erfarenhet är i princip omöjligt. Och de lärlingar som dyker upp har en tendens att försvinna lika fort.

– Vi hoppas att fler tar efter oss. Och det är redan några golvläggare på andra företag som är intresserade, säger Ola Ahlgren.

Fakta

Ackordsarbete lönar sig

Prestationslönesnittet för samtliga på bygget hamnade på 216:24 kronor i timmen förra året. Medellönen för er med tidlön blev 189:30 kronor i timmen. Och för alla med månadslön blev snittet 30 599 kronor. 197:29 kronor är medellönen för samtliga byggnadsarbetare oavsett löneform under 2017.

Alla yrkesgrupper på bygget förutom glasmästeriarbetarna hade förra året ett ackordssnitt på över 200 kronor i timmen. Samtidigt hade ingen yrkesgrupp ett tidlönesnitt över 195 kronor.

Ändå var de med tidlön vinnare förra året. Deras lön steg mer än ackordet. Totalt innehåller statistiken lön för 85 589 personer anställda på 4 311 byggbolag.

Källa Byggnads

 

FAKTA/TABELL

Löner region för region

pl = prestationslön     tl = tidlön     rl = resultatlön      a = ackord

GävleDala

  1. Plattsättare pl 254:36
  2. Takläggare pl 237:38
  3. Rörmokare pl 235:49
  4. Murare pl 226:60
  5. Anläggare pl 216:24
  6. TBM a 206:43
  7. TBM rl 201:89
  8. TBM tl 196:18
  9. Golvläggare tl 185:65
  10. Plattsättare tl 181:13
  11. Takläggare tl 180:63
  12. Ställningsbyggare tl 179:77
  13. Undertaksmontör tl 177:26
  14. Maskinförare tl 177:26

MellanNorrland

  1. Golvläggare pl 242:70
  2. Plattsättare pl 238:22
  3. Industrirörmontör pl 232:75
  4. Rörmokare pl 218:04
  5. TBM rl 210:64
  6. TBM a 208:19
  7. Anläggare pl 204:87
  8. Takläggare tl 191:01
  9. Undertaksmontör tl 188:30
  10. TBM tl 188:07
  11. Golvläggare tl 187:02
  12. Plattsättare tl 183:56
  13. Ställningsbyggare tl 180:91

Mälardalen

  1. Golvläggare pl 258:62
  2. Plattsättare pl 245:65
  3. Murare pl 243:42
  4. Rörmokare pl 230:93
  5. Anläggare pl 226:82
  6. TBM a 220:26
  7. Takläggare pl 217:72
  8. TBM rl 199:34
  9. Plattsättare tl 197:17
  10. Golvläggare tl 191:82
  11. TBM tl 191:80
  12. Takläggare tl 188:27
  13. Ställningsbyggare tl 185:52
  14. Undertaksmontör tl 185:47
  15. Maskinförare tl 174:45

Norrbotten

  1. TBM a 215:83
  2. Anläggare pl 213:98
  3. TBM rl 204:75
  4. Golvläggare tl 201:01
  5. TBM tl 181:70
  6. Ställningsbyggare tl 180:15

Skåne

  1. Rörmokare pl 248:07
  2. Plattsättare pl 227:47
  3. Golvläggare pl 224:86
  4. Murare pl 223:71
  5. TBM a 212:59
  6. Anläggare pl 210:65
  7. TBM rl 209:87
  8. Takläggare pl 202:06
  9. Golvläggare tl 196:52
  10. Plattsättare tl 193:86
  11. Undertaksmontör tl 192:08
  12. Ställningsbyggare tl 188:96
  13. TBM tl 188:65
  14. Takläggare tl 182:33
  15. Maskinförare tl 181:82

Småland-Blekinge

  1. Rörmokare pl 248:99
  2. Plattsättare pl 229:37
  3. Takläggare pl 227:35
  4. Murare pl 215:46
  5. TBM a 212:25
  6. Anläggare pl 207:81
  7. TBM rl 206:76
  8. Golvläggare pl 226:18
  9. Golvläggare tl 189:62
  10. TBM tl 187:71
  11. Plattsättare tl 191:56
  12. Takläggare tl 191:51
  13. Undertaksmontör tl 189:92
  14. Ställningsbyggare tl 180:95
  15. Maskinförare tl 173:41

Stockholm-Gotland

  1. Plattsättare pl 251:84
  2. Murare pl 241:80
  3. Golvläggare pl 241:03
  4. Rörmokare pl 239:43
  5. Anläggare pl 227:94
  6. TBM pl 225:84
  7. TBM tl 192:53
  8. Golvläggare tl 188:05
  9. Maskinförare tl 185:92
  10. Ställningsbyggare tl 183:91
  11. Plattsättare tl 181:82
  12. Undertaksmontör tl 170:00
  13. Takläggare tl 168:11

Väst

  1. Rörmokare pl 272:45
  2. Plattsättare pl 264:64
  3. Anläggare pl 250:52
  4. Golvläggare pl 245:27
  5. Murare pl 240:69
  6. TBM a 218:21
  7. Industrirörmontör pl 209:11
  8. TBM rl 207:62
  9. Plattsättare tl 199:42
  10. Golvläggare tl 199:31
  11. Undertaksmontör tl 191:67
  12. Glasmästeri pl 189:61
  13. TBM tl 188:49
  14. Takläggare tl 187:18
  15. Maskinförare tl 177:28
  16. Ställningsbyggare tl 176:82

Västerbotten

  1. Plattsättare pl 248:86
  2. Golvläggare pl 239:58
  3. TBM a 216:80
  4. Anläggare pl 214:14
  5. TBM rl 205:89
  6. Golvläggare tl 200:25
  7. TBM tl 193:43
  8. Undertaksmontör tl 170:29
  9. Takläggare tl 185:06
  10. Ställningsbyggare tl 183:63

Örebro-Värmland

  1. Golvläggare pl 242:63
  2. Plattsättare pl 238:91
  3. Anläggare pl 229:27
  4. Murare pl 223:62
  5. TBM a 210:33
  6. Rörmokare pl 210:26
  7. TBM rl 204:91
  8. Plattsättare tl 196:65
  9. Takläggare tl 194:07
  10. Golvläggare tl 189:79
  11. TBM tl 184:76
  12. Undertaksmontör tl 181:89
  13. Ställningsbyggare tl 169:69

Öst

  1. Golvläggare pl 297:34
  2. Murare pl 248:29
  3. Rörmokare pl 234:94
  4. TBM rl 213:76
  5. TBM a 211:48
  6. Anläggare pl 211:09
  7. Takläggare pl 209:58
  8. Golvläggare tl 195:74
  9. Plattsättare tl 194:66
  10. TBM tl 190:68
  11. Undertaksmontör tl 184:95
  12. Takläggare tl 184:05
  13. Maskinförare tl 179:61
  14. Ställningsbyggnad tl 178:92

 

 

 

 

 

 

Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Golvläggarna tog hem medaljligan: "Vi tillhör egentligen svältbältet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig