Gjorde som chefen sa – fick avdrag på lönen
I samband med ett däckbyte förklarade en anställd att maskinen som skulle användas var trasig. Trots det blev han beordrad av sin chef att använda den och fälgarna fick repor. När lönen kom var 12 500 kronor avdraget.
Händelsen inträffade på en däckverkstad i Skåne under hösten 2023. Den 21-årige mannen, som tidigare jobbat som rivare och fortfarande var medlem i Byggnads, hade varit anställd på däckverkstaden i ett knappt år och flera gånger diskuterat att maskinen som användes vid fälgbyten var dålig.
– Vi var på chefen flera gånger och förklarade att maskinen verkligen inte fungerade och behövde bytas ut, men ingenting hände. Sedan blev jag tillsagd att använda maskinen vid ett fälgbyte, han vägrade helt enkelt att lyssna, säger 21-åringen som vill vara anonym.
Löd sin chef – fick löneavdrag
21-åringen gjorde som chefen sa, med resultatet att det blev repor. Efter det fortsatte arbetet som vanligt, fram tills att lönen skulle betalas ut. På lönebeskedet stod det plötsligt ett avdrag på 12 500 kronor med specifikationen ”köp av fälgar 12 500 kronor”.
– Det vägrade jag gå med på, så jag kontaktade facket som tog tag i det här direkt. Men det var tufft, jag tvingades låna pengar av familj och vänner för att överleva, säger 21-åringen.
LÄS ÄVEN: Snickare blev sjuk på semestern – fick sparken
26 500 kronor
LO-TCO Rättskydd fick ärendet på sitt bord och lämnade in en stämningsansökan. Där stod det bland annat att Byggnads yrkade på 12 500 kronor i utebliven lön, 1 500 kronor i semesterersättning och 12 500 kronor i skadestånd för brott mot kvittningslagen.
– Medlemmen har rätt att få ut beloppet som han skulle få ut som lön. Utöver det så följer det av lag att om arbetsgivaren i strid mot lag har kvittat, ska han också betala skadestånd, säger Sonia Ericstam, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Jag har mått väldigt dåligt av det här
När ärendet skulle avgöras i Arbetsdomstolen valde arbetsgivaren att ”medgiva talan” i Arbetsdomstolen, vilket innebär att målet avslutas och medlemmen ska få sin uteblivna lön, semesterersättning samt skadestånd utbetalat.
– Jag har mått väldigt dåligt av det här men försöker nu att lägga det här bakom mig och gå vidare. Jag vill inte tänka på det, men skönt om det har löst sig, säger 21-åringen, som bytt arbetsplats.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.