info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gasutsläpp och tappad balk på kartongfabrik – ”Allvarliga tillbud”

Sex byggnadsarbetare fördes till sjukhus efter ett gasutsläpp. En sex ton tung balk föll till marken. Nästan dagligen inträffar någon incident på jättebygget Gruvön i Grums.

Byggarbetsplatsen på Gruvön i Grums är komplicerad. Produktionen på fabriken är igång samtidigt som det sedan ett år pågår en stor om- och tillbyggnad. Om man tittar statistiskt på byggarbetsplatsen – med tanke på att det är ett av landets största byggen – så är sannolikheten hög att det ska inträffa ett antal allvarliga olyckor under byggtiden.
– Stundtals ser det rätt bra ut, stundtals ser det inte riktigt lika bra ut. Det gnälls mycket över att alla ska använda glasögon och knäppa hjälmen. Samtidigt blundas det för grövre saker som att en byggställning inte är korrekt med alla skydd, att det inte är avspärrat vid lyft eller att belysningen är alldeles för dålig. Sedan har det varit några allvarliga tillbud, säger Jari Viitakangas, ombudsman på Byggnads.

Gasutsläpp och tappad balk

Ett av tillbuden var ett gasutsläpp där sex personer fick föras till sjukhus. Normalt så förbrukas klordioxiden under tillverkningsprocessen. Men ibland blir det ett överskott som släpps ut genom en skorsten. Vid olyckstillfället blåste det ingenting och eftersom gasen är tyngre än luft tog sig gasen nedåt längs med skorstenen och befintliga byggnader. Samtidigt jobbade byggnadsarbetare i några gropar intill anläggningen med att armera.
– Gasen rann hela vägen ner i gropen. Gaslarmet gick och när vi undersökte platserna där larmet gått så var gasen borta. Så arbetet återupptogs. Tyvärr fanns det inga larm nere i groparna och dagen efter började några av byggnadsarbetare känna obehag i halsen. Ett typiskt tecken på att de var påverkade av gas, säger Stefan Hallgren, riskmanager på Billerud Korsnäs som är beställare av den nya kartongfabriken.
Sex personer skickade till akuten. De var inne för observation ett par timmar och fick sedan återvända till arbetsplatsen.
Vid det andra tillfället tappades en sex ton tung järnbalk då en stropp släppte. Enligt Stefan Hallgren fick det hela ändå en lycklig utgång då säkerhetsarbetet med att spärra av området fungerade. Ingen person var i närheten av att träffas av balken. Jari Viitakangas säger att många var på rast när tillbudet inträffade.
Det var tur att de flesta var ute och åt mat just då.

Viktigt med samarbete

För att minimera antalet olyckor och tillbud är det enligt Stefan Hallgren nödvändigt att alla på arbetsplatsen jobbar tillsammans för att minska riskerna.
– En fördel med att arbeta med skydd och säkerhet är att alla har samma mål. Vi jobbar tillsammans med NCC och alla skyddsombud. Samarbete är viktigt.
Ett sätt att öka säkerheten är att ta lärdom från tidigare liknande byggprojekt. En metod de arbetar mycket med på Gruvön.
– Vi har ett nära samarbete med NCC:s arbetsmiljöingenjörer som har erfarenhet från vad som fungerat på andra projekt. Vi samverkar även med representanter från Byggnads och Metall som kommer in med lite andra ögon vid till exempel skyddsronder, säger Stefan Hallgren.
Ett utmaning vid stora byggarbetsplatser med många byggnadsarbetare och som här – med en majoritet från andra länder – är att få ut information om vilka regler som gäller på bygget. Därför måste varje enskild byggnadsarbetare på Gruvön genomgå en utbildning om vad som gäller på arbetsplatsen. De ska även få gå en kurs om hur viktigt det är att tänka efter före för att undvika arbetsmiljöproblem.
För att snabbt få ut information till alla finns det skärmar uppsatta i bodarna. De används blanda annat efter tillbud. Då för att berätta vad som hänt och hur orsaken till olyckan ska undvikas framöver.
– Vi berättar om vad som hänt och vad alla ska tänka på. Vi arbetar ofta med symboler och bilder får att få fram budskapet. Om det behövs en text blir det främst på engelska, säger Stefan Hallgren.
Jari
Viitakangas tycker att ledningen på arbetsplatsen gör sitt bästa för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt. Och han ser en förbättring mot hur det såg ut tidigare.
– Vi är glada för att det blir bättre, men det är en stor komplicerad arbetsplats så det går att göra mer för säkerheten, säger Jari Viitakangas.
Bygget i Grums är ett av landets största. Totalt plöjs 5,7 miljarder ner i en om- och tillbyggnad av en ny kartongfabrik. En bit över tusen byggnadsarbetare kommer finnas på plats under byggets topp. Byggbolaget NCC är generalentreprenör.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gasutsläpp och tappad balk på kartongfabrik – ”Allvarliga tillbud”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig