info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
BAKOM FASADEN: GASELLERNA

”Gasellbolaget lurade oss på miljoner”

Gasellutmärkelse och stora löften fick underentreprenörer att ta jobb för snabbväxande byggbolaget Key Facility Management. Men enligt entreprenörerna blev de sedan lurade på miljonbelopp. Krister Frangulidis, vd på Key Facility Management, menar däremot att företaget jobbar på ett korrekt sätt.

Alle Osju och Alireza Razmi och berättar att de råkade ut för samma sak: uteblivna betalningar som skapade kris i deras företag. Foto: Anna Bredberg, privat

Key Facility Management jobbar med byggentreprenad och har mångdubblat sin omsättning de senaste åren. På företagets hemsida syns stora bostadsprojekt som man utfört – och den senaste utmärkelsen, en plats på DI Gasell-listan 2019.

Den som gör en snabb Googleslagning hittar snabbt en reklamliknande artikel i Enterprise Magazine, där det står: ”Key Facility Management har fått flera Gasell-diplom … Trots att företaget vuxit mycket de senaste åren och nått stora framgångar finns visioner om att fortsätta växa”.

Bakom succén finns en annan bild. Byggnadsarbetaren har pratat med fem företagare som alla anser sig lurade på stora summor av företaget. Tre av dem väljer att öppet berätta om hur det gick till.
Längre ner i artikeln kommenterar Key Facility Managements vd händelserna.

Mitt företag har fortfarande ett stort underskott efter det här.

Alireza Razmi är småföretagare i Skåne och driver Design Nordic, som ägnar sig åt plattsättning, montage och renovering. 2018 blev han kontaktad av Key Facility för att bygga en matsal på World trade center, en stor kontorsbyggnad i Malmö.

Alireza kände inte till Key Facility och ville veta mer.

– De sa att jag skulle gå in på deras hemsida och läsa om dem. Där stod bland annat att de var gaseller, säger Alireza, som blev imponerad och fick löften om fler jobb om matsalsjobbet föll väl ut.

Småföretagaren tog jobbet, som bestod i att riva ut, städa, plattsätta och montera fyra kök på ett våningsplan i kontorskomplexet. Key Facility lovade att stå för allt material. Men när jobbet drog igång startade även problemen. Alireza berättar att det ofta inte kom plattor och annat material, vilket gjorde att företaget inte kunde komma framåt i arbetet.

– Vi blev så klart försenade. Sedan fick vi frågan om vi kunde jobba extra på kvällarna för att hinna i tid. Key Facility skulle betala extra för det.

Alireza och hans arbetare kämpade på för att hinna i tid. Samtidigt berättar han att de utlovade delbetalningarna från Key var kraftigt försenade – eller uteblev helt. Alireza köpte material själv, med löften om betalning senare.

Men pengarna kom inte och Alireza fick stora ekonomiska problem.

– Mitt företag har fortfarande ett stort underskott efter det här. Och jag tappade min motivation i jobbet eftersom jag kände mig lurad, säger Alireza Razmi.

I tingsrätten dömdes Key Facility att betala drygt 230 000 kronor till Alireza Razmis bolag. Key överklagade domen och en förlikning nåddes nyligen, där man betalar Alireza Razmi 140 000 kronor.

”Vi förlorade över 2,4 miljoner på det här och det har varit tufft”, säger Alle Osju.

De påpekade att de var gaseller och hade utmärkelser för allt möjligt

Alle Osju träffar vi en fredagseftermiddag på ett villajobb i Trosa i Södermanland. Trots snålblåst och ihärdigt duggregn kapar han brädor och verkar nöjd. Företaget Allbygg & Entreprenad Vikbolandet, som han driver med sin fru Malin, börjar få ordning på finanserna trots att man fortfarande ”går på knäna”.

Annat var det 2017. Allbygg gick bra och hade många kunder på entreprenadsidan. Så kom möjligheten att göra ett storjobb, att gräva ner fiber till villaägare på Vikbolandet utanför Norrköping. Det var företaget Key Facility Management som hörde av sig och målade upp en vacker bild av framtiden.

– De påpekade att de var gaseller och hade utmärkelser på allt möjligt. De sa att de skulle kunna hålla oss med jobb i upp till åtta år, säger Alle.

Allbygg drog igång arbetet och hyrde in andra entreprenörer med grävmaskiner för att hantera det stora jobbet. Till slut var elva maskiner igång med fibergrävningen och Allbygg tackade nej till andra jobbförfrågningar.

Men enligt makarna uteblev betalningarna från Key Facility efter en tid, vilket snabbt slog mot det lilla företaget som blödde pengar.

– Du vet, elva maskiner plus gubbar till alla maskiner, spadgubbar och lastbilar. Det kostar några kronor om dagen, säger Alle och drar bort några regnstänk ur pannan.

Han berättar att Key Facility gav olika, tvivelaktiga förklaringar till att utbetalningarna uteblev och att makarna på Allbygg tvekade att fortsätta. Men efter sporadiska betalningar och löften om mer pengar fortsatte de att gräva – tills alla pengar var slut.

– Vi förlorade över 2,4 miljoner på det här och det har varit tufft, säger Alle.

Tvisten gick till tingsrätten, där en förlikning nåddes om att Key Facility skulle betala 925 000 kronor till Allbygg.

– Vi gick med på förlikning, annars hade det blivit konkurs. Advokaten kostade 900 000, men vi var så trötta på det så vi orkade inte mer, säger Alle Osju.

De som kontrollerar företagen tittar bara på papperen, inte vad som händer i själva verket

Volodymyr Hryhorskyi, vd på Eideal AB i Stockholm, berättar en liknande historia som de två andra företagarna. För Eideal handlade det om ett stort hotelljobb i Sundsvall, där man gjorde snickeriarbeten åt Key Facility Management. Enligt Volodymyr dröjde Keys betalningar, för att sedan upphöra helt.

Volodymyr Hryhorskyi anser att Key Facility lurat företaget på 2,2 miljoner och berättar att Eideal fortfarande kämpar för att få ordning på ekonomin. Volodymyr Hryhorskyi hade inte råd att anlita en advokat utan företrädde sig själv i tingsrätten, där hans krav inte hörsammades. Nu tänker han överklaga i högre instans. Att Key Facility Management blivit utsett till gasellföretag gör honom upprörd.

– De som kontrollerar företagen tittar bara på papperen, inte vad som händer i själva verket – att pengarna kommer från lurade underentreprenörer, säger han.


Key Facility Managements vd: ”Utför man inte ett bra jobb så får man inte betalt”

Krister Frangulidis, vd på Key Facility Management, har en annan bild och svarar så här på Byggnadsarbetarens frågor.

Vi har varit i kontakt med fem underentreprenörer som anser sig ha blivit lurade på stora belopp av er.
Är det här något ni gör systematiskt?
– Absolut inte. Hur ska man kunna sätta något sådant i system?

Men hur ser du på att flera företag anser att ni jobbar på det sättet?
– Vi jobbar inte på det sättet. Vi jobbar på ett korrekt sätt. Vi betalar ut pengar till bolag som utför fackmannamässigt korrekt arbete och har sin dokumentation som den ska. Och när det gäller Eideal har vi vunnit i rätten, så jag förstår inte frågan.

Hur har ni nått en sådan omsättningsökning?
– Vi har blivit ett gasellföretag för att vi gör ett korrekt utförande och har nöjda kunder. Våra kunder är väl medvetna om våra tvister med underentreprenörer och varför de inte har fått betalt. Utför man inte ett bra jobb så får man inte betalt.

Ni använder er gasellutmärkelse för att marknadsföra er. Varför är det viktigt?
– För att visa att vi är ett seriöst företag.

→ Läs också: 193 gasellbolag – hundratals brister, olyckor och skador

I reportageserien BAKOM FASADEN granskar Byggnadsarbetaren fenomen och personer som möjliggör brott och fusk: jurister som ser mellan fingrarna, hängavtal, rysktalande fixare – och byggsajter som rekommenderar kriminella företag till privatpersoner.

• Läs alla delar här:
→ Hängavtalet biljett in för skurkföretag: ”Räcker att googla för att hitta tokigheter”
AVSLÖJAR: Misstänks ha möjliggjort miljonbedrägerier inom bygg
→ Offerttjänsterna lovar trygghet och kontroll – vi hittar skulder, lögn och hot
Hon röjer vägen för byggets kriminella: ”Fattar inte hur hon kommer undan”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Gasellbolaget lurade oss på miljoner”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig