info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fusk med intyg: ”Utländska yrkesbevis behöver kollas”

Kunskaperna hos många ställningsbyggare är bristfälliga – och det gäller även andra byggnadsarbetare med yrkesbevis. Det anser Christer Carlsson, huvudskyddsombud på Stenungsunds hamntjänst.

- Många vet inte vad de ska börja med och de gör inte saker i rätt ordning - jag tror inte att de skulle klara en validering, säger huvudskyddsombudet Christer Carlsson. Foto: Privat

Ända sedan 1970-talet har Christer Carlsson arbetat som ställningsbyggare och följt utvecklingen i byggbranschen. Han har även utbildat nya ställningsbyggare, med godkännande från Byn, Byggindustrins yrkesnämnd.

– Vi ser det på dem som vi får från bemanningsföretagen, framför allt gäller det de som kommer från andra länder. Många har väldigt dåliga kunskaper, fastän de kan ha papper på att de är utbildade, säger Christer Carlsson.

Läs också Ställningskaoset – så många är det fel på: ”Kostar liv”

Det företag han arbetar på beställer bara fullbetalda, självgående byggare.

– Vi ser direkt om de kan bygga ställningar – ofta vet de inte vad de ska börja med och de gör inte saker i rätt ordning. Jag tror inte att de skulle klara en validering.

Att avgöra om utbildningsintygen är riktiga eller inte, är svårare. Men Christer Carlsson misstänker att det fuskas med yrkesbevis.

– Det är förstås svårt att säga att det är bluff när yrkesbevisen ser hur trovärdiga ut som helst.

Enligt Christer Carlsson är grundproblemet den fria rörligheten för arbetskraft inom EU. Han menar att en obligatorisk validering av ställningsbyggare från andra länder skulle minska problemet med bristande kompetens.

Inte heller personer med svenska utbildningar klarar jobbet alla gånger. Det finns svenska utbildningsföretag som erbjuder webbkurser för ställningsbyggare.

De ansvariga på företagen säger att de digitala utbildningarna tar ett par timmar. Yrkesnämndens bedömning är att 16 timmar är en lämplig längd på en sådan utbildning.

– Det går absolut inte på ett par timmar. Det säger sig ju själv att man behöver både praktisk och teoretisk utbildning. Det finns flera sådana blufföretag som inte skulle få finnas, säger Christer Carlsson.

Han hävdar att även andra yrkesgrupper, som takläggare och VVS-montörer från utlandet, saknar relevanta kunskaper.

– Bland dem som kommer hit för korta jobb finns det de som är jätteduktiga också, men Byggnads och BI skulle behöva skapa en obligatorisk validering av utländska yrkesbevis. I längden skulle alla vara betjänta av att vi har kunnig personal i branschen.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fusk med intyg: ”Utländska yrkesbevis behöver kollas”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig