Fusk med identitet: "Måste komma med skarpare förslag"
Regeringens förslag är för svagt. Det räcker inte för att stoppa missbruk och brottslighet vid användande av samordningsnummer. Det anser chefsåklagare Stefan Lundberg, vid Ekobrottsmyndigheten.
Missbruken av samordningsnummer har uppmärksammats gång på gång vid missbruk och kriminalitet i byggbranschen. Ett av många exempel är den stora svarthärvan vid byggandet av Karolinska sjukhuset i Solna. Ett annat exempel är det kriminella nätverket som Byggnadsarbetaren avslöjade.
I båda fallen har brottslingar utnyttjat hemlösas samordningsnummer för att starta svarta bolag och falska faktureringsföretag.
I tisdags presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) förslag om hur regeringen vill komma tillrätta med problemen med samordningsnumren. Bland annat införs krav på en kontaktadress för den som får ett sådant nummer och Skatteverket ska kunna avregistrera samordningsnummer som bygger på felaktiga personuppgifter eller om numret missbrukas.
Samordningsnummer används av svenska myndigheter som identitet på personer som inte är folkbokförda i Sverige.
Det som presenterades i tisdags var ett snabbspår med förslag som är tänkta att införas 2021 med målet att rensa upp i systemet. Samtidigt pågår en utredning som ska lägga förslag till säkrare användning av numren.
Ekobrottsmyndigheten jobbar kontinuerligt med brott där de i utredningarna ser att samordningsnummer missbrukas.
Stefan Lundberg, chefsåklagare och strategisk samordnare för Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggande arbete, tycker inte att regeringens förslag räcker för att stoppa brottsligheten, varken i byggbranschen eller i andra branscher.
– Ska man ha kvar de befintliga samordningsnumren, så måste man komma med skarpare förslag för att hindra missbruk och därtill hörande brottslighet. Ett annat alternativ är ju att helt ta bort de gamla numren och ersätta dem med nya och då vid utförandet ha en betydligt effektivare kontroll än idag. Det finns ju politiska partier som kommit med sådana förslag, säger Stefan Lundberg.
Han säger att han för stunden inte vet exakt vilka förslag som krävs om man inte återkallar samordningsnumren. Men han anser att regeringen hade kunnat ge ett tilläggsdirektiv till utredaren i den redan sittande utredningen om just samordningsnummer, att fundera på det.
Moderaterna har krävt att alla samordningsnummer ska återkallas och Kristdemokraterna har krävt en lagändring med skärpta krav.
Idag är det för lätt att missbruka systemet med samordningsnummer, det är för lätt att få samordningsnummer och det är för dålig kontroll, anser Stefan Lundberg. Han tycker att det ändå fanns vissa positiva delar i de nya förslagen från regeringen.
– Dels var det en del skarpa förslag om samordningsnumren, däribland att de kan dras tillbaka vid missbruk och dels fick vi besked om att skatteverkets interna sekretess ska tas bort. Så långt är det bra. Jag tror att förslagen kommer att försvåra missbruket av samordningsnummer och därtill hörande brottslighet men det kommer inte att stoppa missbruket och brottsligheten, säger han.
En annan uppmärksammad fråga har varit att många brottsbekämpande myndigheter velat få bort sekretessen mellan myndigheter, som är ett hinder vid brottsutredningar. Han är besviken över att det ännu inte kommit något sådant förslag.
– Det skulle verkligen underlätta våra samverkande myndigheters arbete, säger Stefan Lundberg.