Fuktfiasko i "kvalitetsbygge": Går att ”vrida ur” vatten
Simhallen lyckades byggas till en mycket låg summa. Men efter bara 13 år måste hela taket renoveras för mångmiljonbelopp.
När Borås Simarena byggdes uppmärksammades det stort tack vare den snabba byggtiden och den låga kostnaden. Totalt var 15 entreprenörer involverade i bygget av simarenan, och budgeten var satt till ungefär 56 miljoner kronor, omkring halva summan mot vad en sådan anläggning normalt brukar gå loss på.
Sommaren 2010 invigdes simhallen.
– Alla sa att det inte går att bygga så här billigt. Ändå gjorde vi det – och med god kvalitet, sade Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ulrik Nilsson i ett pressmeddelande och fick stöd av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson:
– Det här är en anläggning som sätter Borås på kartan, sade han.
Det sistnämnda fick han också rätt i. Men kanske inte riktigt av den anledning han hade hoppats på.
Borås Tidning rapporterar nu om att simhallen, som bara är 13 år gammal, kräver en omfattande renovering. Experter hittat ett ovanligt material i taket ”som är så fuktigt att det går att vrida ur”.
Man känner en sorg.
I en rapport skriver experter att det istället för takboard har lagts in asfaboard, en asfaltsimpregnerad träfiberplatta som ofta används som vindspärr i ytterväggar. Asfaboarden har på sina ställen varit ”blöt i en omfattning så att det går att krama fram vatten ur den”, skriver BT.
Summan för att fixa taket: Omkring fem miljoner kronor.
Jan-Allan Gustafsson är chef för Lokalförsörjningsförvaltningen på Borås Stad.
– Hela upprättandet av den här byggnaden är en lång historia. Man kan tycka vad man vill om det som hänt, men nu står vi inför ett faktum och behöver ta tag i det här nu, så då är det bara att göra det, säger han till Byggnadsarbetaren.
Hur kändes det när du fick höra om taket?
– Jättetråkigt naturligtvis. Man känner en sorg. Anläggningen är ju inte så gammal. Nu måste vi tidigarelägga ett underhåll som inte hade behövts på många år för ett normalt tak.
Problemen är inte över där. Fuktskadorna upptäcktes ett år efter att det monterats solceller på taket för en dryg miljon kronor. Solcellerna, som ligger på cirka 800 kvadratmeter, måste monteras ner för att renoveringen ska kunna dra igång.