Frusna byggnadsarbetare får inga vinterbyxor – men vad gäller?
Snickaren Markus Kaarlejärvi behöver fodrade vinterbyxor för att inte frysa. Men chefen säger nej och uppmanar arbetarna att gå in i boden. Snickaren tycker inte det är hållbart: "Vi behöver gå in och värma oss redan efter en halvtimme".
I torsdags morse, när Markus Kaarlejärvi kom till jobbet på NA Bygg i Örebro, var det 13-14 minusgrader. NA Bygg uppför ett nytt Willys i Örebro, och arbetsmomentet just nu innebär att han och hans kollega armerar. Tidvis står de stilla på samma ställe och får svårt att hålla värmen.
– Jag fryser om benen i princip hela tiden, trots att jag har två par kalsonger under snickarbyxorna. Vi behöver gå in och värma oss redan efter en halvtimme ute på valvet och det är inte hållbart att jobba så. Vi arbetar på ackord och det räcker inte att gå in och värma sig fem minuter utan det tar längre tid att få upp värmen, så det går bort väldigt mycket tid.
Vi behöver gå in och värma oss redan efter en halvtimme
Många andra företag erbjuder vinterbyxor till sina anställda.
– Det borde vara självklart även på den här firman. Under fredagen ska det bli 19 minusgrader. Hemma hade jag satt på mig täckbyxor en vinterdag som denna. Det är konstigt att de inte kan köpa in täckbyxor.
Men vad gäller då? Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren göra en individuell riskbedömning vid kyla och andra väderhändelser. Markus arbetsgivare gjorde detta gällande honom, och kom fram till att den största risken för förfrysning gäller ansikte och fingrar. Den bästa lösningen enligt arbetsgivaren var att arbetarna gick in och värmde sig emellanåt.
Men Markus tycker att det går bort för mycket arbetstid.
– Eftersom vi jobbar på ackord är frågan hur vi ska skriva tiden när vi är inne och värmer oss så ofta. Jag fryser i princip hela tiden.
Enligt byggavtalet har man rätt till vinterjacka och vinterskor, men det står inget i avtalet om fodrade vinterbyxor. Enligt arbetsmiljölagen kan man få särskilda skyddskläder om man jobbar i utsatta lägen.
– Till exempel på brobyggen vid låg temperatur och hårda vindar. Då ingår vinterkläder i den personliga skyddsutrustningen, säger arbetsmiljöombudsmannen Ulf Kvarnström på Byggnads.
Vi gör alltid en individuell riskbedömning
Gustav Falkenström, vd på NA Bygg i Örebro, säger att företaget följer de regler som gäller enlig lag och avtal.
– Vi gör alltid en individuell riskbedömning och tillhandahåller arbetskläder utifrån det och följer avtalet.
Men här säger individen att lösningen att gå in och värma sig tar bort för mycket tid.
– Det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och projektledaren i det här fallet har kommit fram till att det här är den bästa lösningen. Då är det det som gäller. Men jag är inte insatt i detaljerna i frågan.
Byggnads lokale ombudsman Kenneth Svärd i Örebro uppmanar Markus att skriva en motion till Byggnads kongress så att vinterbyxor blir en förhandlingsfråga mellan parterna centralt.
– Det finns tyvärr inget stöd i lagen och inte heller i kollektivavtalet. Då är det kollektivavtalet man ska försöka påverka, säger Kenneth Svärd.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.