"Förut höll man varandra om ryggen, nuförtiden kastar man varandra under bussen"
Ombudsmännen Erik Karlsson och Tomas Olsson kliver in i byggboden med broschyrer och två lådor kakor. Och direkt sätter snacket igång. Om Byggnads val av kakor. ”De här är för torra, varför bjuds det aldrig på chokladbollar.”

Betongaren Felix Drottz är den som skämtsamt sågar kakvalet. Han arbetar på företaget Infrakraft som på uppdrag av Trafikverket bygger en järnvägsbro över Bladsjön en dryg mil utanför Hallsberg. I dag får han och kollegorna besök av ombudsmän från Byggnads Örebro-Värmland. Det är en del av fackets satsning ”Byggsnacksvecka” när ombudsmän och förtroendevalda besöker byggarbetsplatser runt om i hela Sverige för att träffa medlemmar och snacka avtalsrörelsen.
Trots kak-kritiken smaskar Felix Drottz snabbt i sig några stycken och börjar sedan prata om mer viktiga frågor tillsammans med sina kollegor.

– Det är alltid trevligt när Byggnads kommer på besök. Men eftersom vi har det så bra här behövs det inte i samma utsträckning. Vi har schyssta villkor, friskvårdsbidrag och allt möjligt. När det inte finns något att klaga på behöver man inte facket lika mycket, säger han.
Borde finnas mer laganda
Däremot tycker han att det är bra att Byggnads berättar om arbetet som bedrivs.
– Många yngre har en felaktig syn på facket och väljer att inte vara med. De tycker det är bättre att spara pengar till sig själv. Jag tycker det är ett feltänkt. Man ska hålla ihop som ett lag, någon gång behöver jag hjälp, andra gånger behöver någon annan det, säger han.
Kollegan Jim Dalmark håller med.
– Förut höll man varandra om ryggen, nuförtiden kastar man varandra under bussen.
– Jag känner igen mig mycket i det ni beskriver. Det här synsättet märker inte bara vi av, det finns i hela samhället, säger Erik Karlsson, en av ombudsmännen på plats.
Byggsnack hela veckan
Erik Karlsson och Tomas Olssons påhälsning är bara ett av regionens minst 140 arbetsplatsbesök under vecka 13. I snitt blir det två om dagen per person. Just det här besöket kommer bli ett av de lättare. Det här gänget har jobbat ihop länge, har haft en stark lagbas och har 90 procent i anslutningsgrad. De har koll på vad Byggnads gör. Så är det långt ifrån alltid.


– För några år sedan fick jag höra att det var arbetsmiljöproblem på ett bygge. Jag åkte dit, presenterade mig och sa att jag kom från facket. Arbetaren som tog emot mig blev livrädd, höll upp händerna och började backa. Med den synen på facket är det uppförsbacke när man ska försöka värva medlemmar, säger Tomas Olsson.

Skulle ni vilja vara ute mer?
– Alla vill nog vara ute mer, men det är svårt. Eftersom vi båda mäter lön har vi som arbetsuppgift att besöka arbetsplatser. Men ändå upplever vi att det är svårt att hinna ut. Det administrativa arbetet tar mycket tid. Så fort man åker ut krockar det med de ärenden vi har hand om, säger Erik Karlsson.
Efter snacket i boden och en sväng runt på byggarbetsplatsen tackar han och Tomas för sig. Men när de lämnar brobyggarna är anslutningsgraden hundraprocentig i byggboden. En av byggarbetarna som inte var med i facket är numera det. Han hade fått problem med sitt autogiro och därför blivit utesluten. Ett problem som Erik Karlsson snabbt löste på plats innan det var dags för nästa ”byggsnack”.
LÄS ÄVEN: Totalsågar efter besked om rot-miljarder

Stoppet blir på en byggarbetsplats i Hallsberg där det pågår lägenhetsrenoveringar. Nya kakburkar och broschyrer delas ut – och det snackas om varför inte alla på bygget är med i facket. En av dem är Johan Edetun, snickare på Byggpart.

– Jag har precis kommit tillbaka som snickare efter att ha varit i andra branscher en sväng. Så det har inte blivit av än med att gå med. Men jag ska se till att göra det.
Snackas det mycket fackliga frågor på jobbet?
– Nej, det skulle jag inte säga. Man har inte så mycket att göra med facket i vardagen. Men jag har bara positivt att säga om Byggnads. När jag var yngre hade jag helt fel lön utan att jag visste om det. När Byggnads fick reda på det fixade de så jag fick korrekt lön, även retroaktivt.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.
Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”