Fortfarande dåliga arbetsmiljöplaner
En 16-årig feriearbetare dog i somras i ett byggprojekt beställt av Sisab i Stockholm och sedan den 19 juli har arbetsmiljöinspektionen besökt Sisabs olika byggen, för att kontrollera om det finns arbetsmiljöplaner där. Sisab har cirka 250 byggprojekt på gång runt om i Stockholm.
– De rör sig inom en gråzon. Arbetsmiljöplanerna är fortfarande väldigt luddiga och de säger inget om vad man ska göra på för att undvika riskerna på arbetsplatserna, säger Peo Lindström, chef för arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
Efter olyckan var ett av arbetsmiljöinspektionens krav på Sisab, att de skulle projektanpassa sina arbetsmiljöplaner och bolaget ålades att slutföra detta arbete före den 19 juli.
Nu har tre veckor gått och det finns fortfarande en rad brister.
– I en del planer hänvisar man bara till gällande lagstiftning eller ger i uppdrag åt entreprenören att ha en plan. Oftast är arbetsmiljöplanerna väldigt allmänt hållna, när de istället bör vara mycket konkreta för att vara till hjälp för gubbarna på bygget.
Sisab har ett så kallat löpande vite på sig, vilket gör att om inspektionen hittar en arbetsmiljöplan som inte är korrekt, så kommer man att vända sig till länsrätten för att få vitet utdömt. Bolaget riskerar då att få betala 250 000 kronor, per projekt.
– Det finns en gråzon. Vi har inte hittat något flagrant fel ännu. Det måste vara en tydlig miss för att vi ska gå till tingsrätten, säger Peo Lindström på arbetsmiljöinspektionen.
Entreprenören som 16-åringen var anställd av riskerar att åtalsanmälas, men arbetsgivaren har inte kunnat höras.
– De är inte talbara. De är chockade. Vi avvaktar, säger Peo Lindström.
Pojken arbetade på sin pappas och farbrors rivningsfirma. Företaget var underentreprenör åt företaget Diamantteknik, som i sin tur var underentreprenör åt Malmens Bygg, som var samordningsansvarig.