Föll 8–10 meter i hisschakt: "Minns bara att han ramlade"
Den 22-årige byggnadsarbetaren gick igenom plåt och reglar och föll 8-10 meter genom ett hisschakt.
Det var i måndags kväll, vid 18-tiden, som polisen fick ett larm om en olycka. En 22-årig byggjobbare som arbetade på Lamberget i Karlstad hade ramlat 8-10 meter i ett hisschakt.
Fortfarande på onsdagsmorgonen var mannen kvar på sjukhus men vi når hans arbetsgivare Andrzej Romaniak, på Edsvalla Bygg i Värmland.
Vad jobbade byggnadsarbetaren med?
– De monterade gipsskivor på väggar och det skulle sättas över hissen också, säger han.
Enligt chefen hade 22-åringen gjort en ramp över schaktet av reglar. Men det är oklart om reglarna var fastsatta, om han trampade igenom eller mellan. Under låg en plåt över hissutrymmet, också den föll byggnadsarbetaren igenom.
Vet ni varför det hände?
– Det är svårt att säga. Han kom inte riktigt ihåg vilken typ av ramp han byggt. Han minns bara att han ramlade, säger Andrzej Romaniak.
Den skadade byggnadsarbetaren kommer från Polen men bor och jobbar tillfälligt i Sverige. Han var på arbetsplatsen tillsammans med en kollega och jobbar bland annat med gipsning och snickeriarbeten.
Vet ni hur skadad han är?
– Han har fått en centimeterstor spricka vid midjan, kanske bäckenet och han har sagt att han haft ont. Jag förstår nästan inte, att det gått så pass bra. 8-10 meter är ganska mycket. Men jag tror att det kommer att behövas två månaders sjukskrivning minst.
Från sjukhuset är beskedet att mannen kanske får komma hem idag eller i morgon.
Olyckan utreds av polisen som misstänkt vållande till kroppsskada.
Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland är kritisk till att olyckan kunde ske.
– Olyckor som den här går att undvika. Det ska inte ske. Anställda måste få ordentliga instruktioner av arbetsgivaren så att de kan jobba säkert och veta hur de ska utföra arbetet, säger han.
Företaget har cirka 15 anställda och har inte kollektivavtal med Byggnads.
– Med avtal hade våra regionala skyddsombud kunnat granska arbetsplatser som den här. På många arbetsplatser där vi saknar avtal och insyn är det problem med säkerheten och frågan är hur det är med försäkringar för den skadade här. På företag utan avtal riskerar man att det saknas, säger Kenneth Svärd.
Idag har regionala skyddsombud rätt att gripa in på arbetsplatser som har kollektivavtal och medlemmar i Byggnads. I avtalsrörelsen kräver facket att regionala skyddsombuden ska kunna besöka alla arbetsplatser med avtal, oavsett om där finns medlemmar. .
Andrzej Romaniak, svarar ja på frågan om företaget har en försäkring för den anställde.
– Vi vill aldrig uppleva detta igen, vi jobbar försiktigt men saker kan hända ändå.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.