info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
NYTT: BYGGPANELEN

”Folk på bygget är klenare nu – de orkar ju ingenting”

Trenden med tunga material kan leda till farliga lyft med skador som följd – okunskap eller bara gnäll? Och byggde man hus bättre förr eller har tekniken gått framåt?
Byggnadsarbetarens egen panel tycker till om ämnen i hetluften. Håller du med?

 Det fanns mycket giftiga grejer förr i tiden

Göran Månsson, 60 år,rörmokare, Tallkrogen

Hur ska branschen komma bort från de farliga lyften?
”Det gäller att undvika ensamarbete. Det är lättare att lyfta om man är två. Hjälpmedel är bra men de funkar inte i alla situationer och då är det handkraft som gäller. Sedan måste utbildningen i tunga lyft bli bättre.”

Tycker du att husbyggartekniken var bättre förr?
”Skulle inte säga att den var bättre. Det fanns mycket giftiga grejer förr i tiden. Blymönja och tjära var inte nyttigt. Sedan har vi asbest. Både min far och min farfar gick bort på grund av det. Båda i cancer och min farfar hade inte rökt ett enda bloss i hela sitt liv.”

Vilken är din favoritkorv?
”En riktigt kryddig chorizo som jag grillar själv. Eftersom vi bor i mellanmjölkens land så ska den vara lagom grillad. Jag äter den i korvbröd och har på dijonsenap, Heinzketchup och srirachamajo.”


Folk på bygget är mycket klenare än förr

Conny Kolsjö, 49 år, maskinentreprenör, Hölö

Hur ska branschen komma bort från de farliga lyften?
”Det finns hur mycket hjälpmedel som helst att använda. Det gäller bara att leta rätt på dem och använda om det är för tungt. Och sedan tycker jag att folk på bygget är mycket klenare än förr, den nya generationen orkar ju ingenting.”

Tycker du att husbyggartekniken var bättre förr?
”Byggtekniken förr var mer naturlig, men jag vet inte om den var bättre. Utvecklingen går framåt av en anledning och byggnader idag är mycket mer energismarta. Däremot är de äldre husen lättare att återvinna.”

Vilken är din favoritkorv?
”Favoriten är ost och bacon. Jag äter den i ett korvbröd som inte ska vara uppvärmt. Jag gillar inte det där med varma korvbröd. Brödet finns ju där för att det ska gå att hålla i den varma korven. Så varför då värma upp brödet? På toppen kör jag enbart med ketchup.”


Som det är nu går utvecklingen åt fel håll

Désirée Michelüter, 55 år, plattsättare, Malmö

Hur ska branschen komma bort från de farliga lyften?
”Vi som jobbar ute på byggen måste säga stopp, annars kommer det aldrig att bli bättre. Jag har själv sagt nej till att hantera plattor som är större än 60 gånger 60. Som det är nu går utvecklingen åt fel håll.”

Tycker du att husbyggartekniken var bättre förr?
”Det var ett mycket bättre byggande förr. Då höll husen, men idag är det bara en massa plast, skum och papp. Titta bara hur byggskum ser ut efter några år. Samma sak gäller åldersbeständig plast. Jag har rivit väggar där plasten bara lossnat och ramlat sönder.”

Vilken är din favoritkorv?
”Jag gillar färskkorv som man köper i charken. Jag är plattsättare så jag har råd med lite dyrare korv. Gärna färsk lammkorv eller älgkorv med starka kryddor. Den ska grillas sakta så att den inte går sönder och till den tar jag sallad och kanske potatisgratäng.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Folk på bygget är klenare nu – de orkar ju ingenting”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig