"Folk bryr sig inte om hälsoriskerna"
Tidningen Byggnadsarbetaren har sedan en tid tagit emot materialprover från byggnadsarbetare som misstänker att de utsatts för asbestdamm.
Nyligen kom Previa med resultatet från ytterligare ett prov, som visade sig vara positivt.
– Alla vet om att det kan finnas asbest i materialet, men folk bryr sig inte. När vi ska sätta igång och jobba, då är det svårt att sätta stopp och begära att arbetsgivaren ska lämna in ett prov, säger byggnadsarbetaren, som vill vara anonym av rädsla för att bli betraktad som ”besvärlig”.
Snickaren jobbade med fuktsanering av ett badrum och rev kakel. I kakelfixet fanns det asbest. Kaklet bildades bort och dammet spreds i hela rummet. Snickaren andades in dammet under de cirka tre dagar som arbetet pågick. Han har ingen utbildning för att hantera asbest, området var inte avspärrat och byggfirman hade inte något asbesttillstånd från yrkesinspektionen.
– Jag försöker skydda mig bäst jag kan med en egen mask med T3-filter, men jag vet inte helt säkert om det räcker, säger byggnadsarbetaren, som är den ende som skyddar sig med mask på företaget, dock ej sådan personlig skyddsutrustning som man enligt arbetsmiljöverket ska ha när man arbetar med asbest.
– Nu har jag fått min arbetskamrat att använda mask också. Generellt är det nog så att man blir betraktad som lite fjantig, när man reagerar så här.
Risken är stor att byggnadsarbetarna på företaget även utsatts för asbestdamm vid tidigare saneringar.
– Vi arbetar ofta med badrum och kök från 1950- 1960- och 1970-talet. Det är i de husen som rören går sönder och orsakar fuktskador.
Företaget har sitt säte i Mellansverige, och har specialiserat sig på bland annat fuktsanering.
Snickaren, som arbetat två år i företaget, bedömer att cirka 30 procent av alla saneringar handlar om att riva klinker och kakel i badrum.