Flera utsatta för asbest
-Naturligtvis är vi oroade för vår hälsa. Speciellt vi som jobbat direkt under rören med asbestisolering och karvat i den för att få in stämp. Det har dammat friskt, säger Tommy Almqvist skyddsombud och facklig förtroendeman på Ställningsbyggarna i Sundsvall AB.
Han var den som slog larm efter att ha fattat misstankar om att isoleringen till ångröret de arbetade med innehöll asbest. Tommy Almqvist är också en av dem som blivit mest exponerad
Som pulver
Ställningsbyggarna blev utsatta i samband med att de skulle stämpa upp takburen utrustning inför att taket på en del av Akzo Nobels anläggning skulle lyftas. Ångledningen, cirka tio meter lång och 25 centimeter i diameter, var en av de delar som skulle stämpas upp. Den hade en isolering som ser ut som krita med gasbinda ovanpå.
-Men isoleringen har gått sönder på vissa ställen och på övriga ställen är den mycket bräcklig och faller sönder som pulver, säger Tommy Almqvist. Dammet har på så vis spridits runt i lokalerna.
Totalt beräknas 20 till 30 byggnadsarbetare arbetat i dessa under cirka en och en halv månad, utan minsta vetskap om riskerna. Här har funnits betongarbetare, snickare, med flera. Men det är ställningsbyggarna som exponerats mest.
– Vi hade tillstånd att ta loss isolering för att komma åt att stämpa. Då har det blivit väldigt dammigt. Det har också frigjorts damm då jag skjutit in skivor under ledningen och jag har även måste krypa direkt ovanpå ledningen för att komma åt, säget Tommy Almqvist.
Är oroliga
Tommy Almqvist och ett par kollegor i 25-årsåldern har arbetat mest med dessa uppgifter. Han säger att det rör sig om i snitt ett par, tre timmar per dag.
– De är oroliga. Man vet ju att det kan ta 20-40 år innan man blir sjuk av asbest, säger han.
Efter att Tommy Almqvist slog larm i förra veckan avbröts arbetet för sanering av lokalerna.
Byggnadsarbetarna kommer att erbjudas läkarundersökningar. På tisdagen höll Akzo Nobel ett informationsmöte med berörda entreprenörer.
Går igenom rutiner
Exponeringen har skett i samband med en utbyggnad av Akzo Nobel i Stockvik, utanför Sundsvall. Den aktuella lokalen som ska renoveras är från 1950-talet. Enligt Peter Sjögren, chef för hälsa och säkerhet vid Akzo Nobel var det känt att ångledningens isolering innehöll asbest. Men den hade inte sanerats eftersom det inte var meningen att den skulle röras eller rivas.
– Jag beklagar att detta har inträffat och att byggnadsarbetare exponerats. Vi kommer att erbjuda läkarundersökning via vår företagshälsa, säger han. Han säger företaget nu ska gå igenom rutinerna så att detta inte kan hända igen.