Flera sjuka på kraftvärmeverk
Söndagen den 15 mars fick smittskyddsenheten i region Östergötland rapporter om att fem arbetare,som bygger ett nytt kraftvärmeverk Lejonpannan på Tekniska verken i Linköping, insjuknat i lunginflammation och lagts in på sjukhus på kort tid.
– Vi reagerade på att det var flera i samma ålder, som delar miljö, både arbets- och hemmiljö, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland.
Svårt att få luft
Enligt Britt Åkerlind rör det sig om pneumokocker, den vanliga lunginflammationsbakterien. Det är en bakterie som smittar från person till person, när du hostar.
– Vissa kan bära på bakterien utan några symptom, andra blir väldigt sjuka, säger Britt Åkerlind.
De första symptomen är hosta, feber, snuva, ont i halsen. Om sjukdomen inte går över på cirka fyra dagar kan man få hosta med slembildning, hosta med gulgrönt slem, andfåddhet och svårt att få luft.
Fem byggnadsarbetare har under någon period vårdats på sjukhus. Två av dem blev så allvarligt sjuka att de var tvungna att läggas in på intensivvårdsavdelningen. De har fått antibiotika och tillskott av syre eller respiratorvård för att få mer syre till kroppen.
Tror att de smittat varandra
– De måste andas mer syrehaltig luft än vanlig luft. Men nu går det åt rätt håll. Läget är stabilt för dem och det är nu en tillfrisknande fas, säger Britt Åkerlind.
Finns det något tecken på att de har blivit sjuka av arbetsplatsen?
– Vi tror inte det. Man har sett allvarlig lunginflammation hos svetsare, men ingen av dem är svetsare, VI tror att de har smittat varandra. I vissa fall är det både hem- och abetsmiljön som är gemensam och i andra fall är det bara arbetsmiljön.
På Tekniska verken i Linköping byggs just nu ett nytt kraftvärmeverk. Tekniska verken har anlitat ett tyskt företag Steinmüller som bygger pannan, Lejonpannan. Steinmüller har i sin tur anlitat flera underentreprenörer och det är hos dem som arbetarna är anställda. Många utländska medborgare arbetar på arbetsplatsen, men det är både svenska och utländska arbetare som har blivit sjuka.
Inga nya sjukdomsfall
– Vi agerade samma dag som vi fick information av smittskyddsläkaren. Vi samlade arbetsledningen och informerade all personal. Att alla som känner sig sjuka ska kontakta sjukvårdsupplysningen eller vända sig till sjukvården, säger Mile Elez, divisionschef Energi på Tekniska verken.
Sedan i fredags har inte någon ytterligare person insjuknat på arbetsplatsen.