info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera bolag döms för bristande fallskydd

Arbetsmiljöverket har granskat bristerna i fallskydd på flera byggen. Nu dömer förvaltningsrätten fyra byggbolag till höga sanktionsavgifter.

Viktigt med skydd på höga höjder. I år har Arbetsmiljöverket begärt sanktionsavgift för brister i fallskydd vid ett 20-tal tillfällen, bara i Västerbotten. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetare som saknar sele och arbetsplatser utan skyddsräcken är en relativt vanlig syn.

Men föreskrifterna är tydliga: någon typ av fallskydd ska finnas vid arbete på höjder över två meter. Nu döms fyra byggbolag till höga sanktionsavgifter för brister i fallskyddet, efter anmälan från Arbetsmiljöverket. Det rör byggarbetsplatser i Umeå, Skellefteå, Dorotea och Skelleftehamn och fallhöjder på mellan tre och fem meter.

Läs också Tornkran var inte besiktigad – kostar byggjätte 400 000

De dömda bolagen är Skellefteå Takservice AB, Adroc Bygg och tak AB, Doro Camp AB och First Construction AB. Domarna meddelades i förvaltningsrätten i Umeå i förra veckan och alla döms till sanktionsavgifter på mellan 40 000 och 60 000 kronor vardera.

Men det rör sig inte om någon riktad insats, säger Madeleine Wahter, Arbetsmiljöverkets sektionschef i Umeå.

– Det är brister som uppmärksammats vid olika inspektioner. Att de hopar sig beror snarare på att förvaltningsrätten behandlat dem i klump.

Brister i fallskydd är något som Arbetsmiljöverket håller koll på hela tiden, säger Madeleine Wahter.

– Vi gör regelbundna kontroller utifrån tips och agerar vid varje fall. Om det uppmärksammas att det saknas fallskydd så blir det per automatik en sanktionsavgift.

Bara under 2018 har Arbetsmiljöverket i Västerbottensregionen meddelat sanktionsavgift i ett tjugotal ärenden på grund av att fallskydd saknas.

Ett av de dömda bolagen säger sig ha varit okunnigt om regelverket och menar att avgiften på 50 700 kronor är ”en dödsstöt för ett så litet företag i inlandet”. Företaget har också inhandlat säkerhetsutrustning samma dag som inspektionen ägt rum, men Arbetsmiljöverket anser inte att det räcker.

Sanktionsavgifterna ska betalas inom två månader från att domen vinner laga kraft.

Sanktionsavgift

Sedan 1 januari 2015 kan den som arbetar utan något slags fallskydd få betala en sanktionsavgift, enligt föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (AFS 1999:3).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera bolag döms för bristande fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig