Fler tvingas lämna NCC – här är alla betongarbetare uppsagda
Byggjätten NCC fortsätter att säga upp yrkesarbetare. Den här gången i Västmanland.
I går kom beskedet att knappt 70 byggnadsarbetare blivit uppsagda från NCC Building Bostad och Building Hus i Stockholmsområdet. I dag är det kollegorna i Västmanland som drabbas. Efter förhandlingar är det nu klart att totalt 29 yrkesarbetare måste lämna jobbet. Det handlar om 11 betongarbetare och 8 träarbetare anställda på NCC Building, samt 10 betongarbetare på NCC Infrastructure.
Uppsägningen av de 11 betongarbetarna på NCC Building innebär att avdelningen nu inte har några anställda betongare.
– Tydligen är det så att NCC Building i det här området inte ska göra några fler betongjobb. Alla är uppsagda, säger Dennis Nilsson, mb-ledamot på företaget.
När det gäller träarbetarna kommer det finnas 24 anställda kvar.
– 2010 var vi 120 anställda träarbetare och nu är vi alltså 24. Det är pinsamt, vi blir som en skuttfirma, säger Dennis Nilsson.
Många av de som blivit uppsagda har en uppsägningstid på sex månader.
– Det är gamla trotjänare som får gå nu, säger Dennis Nilsson.
Han tror inte att NCC har någon ljus framtid i området.
– Jag är skeptisk till om de har några anställda yrkesarbetare alls om ett par år. Om det fortsätter så här kommer de nog ha en annan företagsstruktur framöver.
På NCC Infrastructure i Västmanland minskas antalet anställda med 10 betongarbetare. Där finns det nu kvar 7 träarbetare, 3 betongarbetare och 6-7 markarbetare.
Ulf Ericsson är produktionschef på NCC Building Sweden. Han säger att orsaken till uppsägningarna är att NCC inte har tillräckligt med jobb.
– Vi har haft ett antal stora projekt på NCC Buildning som blev färdiga i slutet av 2018 eller kommer att avslutas nu i början av 2019. Samtidigt har vi inte fått in några nya projekt och då har det uppstått arbetsbrist.
NCC har under de senaste åren minskat antalet anställda yrkesarbetare kraftigt i regionen. Vad ser du för framtid för NCC i Västmanland?
– Jag kom till avdelningen i Västerås 2017 och kan inte prata något om hur det ser ut historiskt. Just nu är tillgången på jobb som är ute på räkning ganska god. Men samtidigt finns det många konkurrenter som är med och slåss om projekten. Dessutom har byggandet av bostäder stagnerat något i området vilket inneburit att konkurrensen ökat ytterligare på andra byggprojekt. Ändå skulle jag säga att Västerås har potential för framtiden men för tillfället har vi inte den orderingång som vi räknat med, säger Ulf Ericsson.
Under 2018 rasade en omfattande lönekonflikt mellan Byggnads och NCC i Stockholmsområdet. Den spred sig även till Västerås där ett antal arbetsplatser drabbades. Har den konflikten haft någon betydelse när det gäller uppsägningarna av de egna yrkesarbetarna?
– Jag tror inte att det påverkat beslutet överhuvudtaget.
Ni har tagit in folk utifrån på de byggarbetsplatser där det var bråk om lönen. Varför gjorde ni det?
– Vi låg efter på de projekten och var tvungna att komplettera med underentreprenörer och det har skett i samråd med den lokala mb-gruppen, avslutar Ulf Ericsson.