Fler byggföretag fastnar i kontroller – "Ser live hur de fifflar"
Personalliggare har krävts på svenska byggen under fyra år. Och det hela börjar ge resultat. Större andel bolag fastnar i kontrollerna – och fler betalar korrekt lön.
Lagen om personalliggare, en förteckning över vilka som jobbar på en arbetsplats, infördes 2016 inom bygg.
Skatteverket har rätt att besöka byggen och kontrollerar om personalliggaren stämmer överens med verkligheten. I en ny rapport från myndigheten framgår att de byggbolag som får påhälsning av Skatteverket betalar ut mer i lön efter kontrollen.
– Det är väldigt glädjande. Vi lägger mycket resurser på det här och vi vill att det här ska vara bra för branschen, eftersom alla vill ha sund konkurrens, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
Conny Svensson, som själv är en av drivkrafterna bakom lagen, berättar att många var skeptiska när man ville införa krav på personalliggare.
– Men nu visar vi med en vetenskaplig utredning att det ger resultat. I de utredningar som vi hade under 90-talet, så kom vi alltid in för sent för att se fusket.
Vad är det viktigaste med personalliggarlagen?
– Att skrämma företagen till att redovisa mer är självklart en effekt. Men det viktigaste är att vi kan ta det här materialet vi får från kontrollerna, granska det och sedan beskatta.
– Nu kan vi se live hur de som fifflar med momsen gör, eller hur de använder sig av entreprenörskedjor.
Varför får en allt större andel byggföretag betala kontrollavgifter (se diagram)?
– Första året gjorde vi mest påpekanden och därför är siffrorna för 2016 låga. Sedan handlade det om att få rutinerna att funka. Nu börjar det landa och då får fler företag kontrollavgifter.
Kontrollerna hjälper uppenbarligen. Skulle du vilja göra fler?
– Ja. Det här visar ju tydligt att det behövs göras fler kontroller. Vi måste kontrollera mer ute på fältet och samtidigt göra mycket mer fördjupade kontroller. Men det här är politisk fråga om resurser.