Permitteringsfusk redan avslöjat – "Vill ändå att anställda ska arbetat på som vanligt"
Många byggbolag vill nu teckna avtal om korttidspermittering. Facket granskar alla och några försök till fusk har avslöjats.
För att mildra de ekonomiska problemen i spåren av coronaepidemin har regeringen fattat beslut om flera olika insatser. En av åtgärderna handlar om att staten tar en stor del av kostnaden om krisande företag måste korttidspermittera personalen. Målet med statsstödet är att bolagen inte ska behöva varsla om uppsägning eller gå i konkurs. Allt för att rädda jobb.
Men det kommer nu signaler om att företag fuskar. De permitterar personal som sedan arbetar på som vanligt. Det skriver flera olika media. Till SVT Nyheter säger en person anställd i pr-branschen att ”Vi är permitterade till 40 procent, men vi jobbar minst 100 procent.”
Vissa företag försöker alltså få del av bidraget från staten samtidigt som verksamheten fortsätter som vanligt.
I byggbranschen tecknas korttidsavtalen mellan Byggnads regioner och byggbolagen. Roger Johansson är enhetschef på Byggnads förhandlingsenhet och han säger att det under den senaste tiden varit en del oseriösa byggföretag som i princip öppet försökt fuska.
– Det handlar om en handfull företag som ser stödet som ett tillskott i kassan. De säger att de ska dra ner och få statligt stöd, men sedan vill de ändå att de anställda ska arbetat på som vanligt. Men i de här fallen när det varit så uppenbart att de försökt fuska, det läcker ut, har de snabbt blivit avslöjade genom några kontrollfrågor. Och då blir det naturligtvis inget avtal, säger Roger Johansson.
Men det kan även finnas företag som är smartare, menar Roger Johansson. Bolag som tecknar avtal och som sedan sköter fusket i det tysta.
– Vi kommer göra kontroller och här spelar medlemmarna ute på arbetsplatserna en stor roll. Det är viktigt att vi har en bra kontakt och kommunikation så att allt går rätt till.
Byggnads regioner har fått instruktioner om att noggrant undersöka bakomliggande orsaker till varför företagen vill ha ett avtal om korttidsarbete. Grundprincipen är att företaget måste kunna styrka att det beror på coronaepidemin. De måste kunna visa vilka arbetsplatser det gäller och i vilken omfattning.
Under de senaste veckorna har antalet förhandlingar om korttidspermitteringar ökat rejält. Det är ett stort tryck på att få teckna avtal.
– En del ringer och är oroliga. Andra har mer panik och säger att det är stopp i verksamheten och vill snabbt få till ett avtal på grund av arbetsbrist. I början gällde det mest storstadsregionerna, men nu ser vi även en uppgång i övriga delar av landet.