info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler byggare med psykisk ohälsa får hjälp

Allt fler som söker stöd hos Galaxen har problem med psykisk ohälsa.
– Det kan börja med en tidigare fysisk skada, utförsäkring och arbetslöshet som utvecklas till psykisk ohälsa, säger Håcan Eskilsson på Galaxen Bygg AB.

Foto: Colourbox

Galaxen Bygg AB hjälper funktionshindrade med koppling till byggbranschen att få ett nytt anpassat arbete. Historiskt har belastningsskador och olyckor varit orsaken till att personer behöver få hjälp med ett att hitta ett anpassat arbete. Men allt fler som får hjälp av Galaxen har också olika slags psykiska problem eller kognitiva funktionshinder som dyslexi eller ADHD.

– Vi har fått in många fall med psykisk ohälsa. Ofta kommer det från en tidigare fysisk skada, de kan ha blivit utförsäkrade, hamnat hos arbetsförmedlingen. De vi inte klarar av försöker vi slussa till rätt myndighet. En del kan vi hitta anpassade arbeten till genom att ge mycket stöd på vägen, säger Håcan Eskilsson handläggare på Galaxen Bygg AB i Stockholm.

Läs också Skadad, sliten, eller drabbad av psykisk ohälsa? Så får du hjälp av Galaxen

Just nu har cirka 1800 personer fått en anställning med stöd av Galaxen.
Det finns tydliga skillnader mellan olika åldersgrupper. De yngre är överrepresenterade bland dem som har psykisk ohälsa. Äldre har oftare klassiska belastningsskador och fysiska problem.

– Det är vanligare med psykisk ohälsa hos yngre. Det kräver ett öppet sinne från arbetsgivarens sida att anställa en sådan person. En del personer har svårt att jobba i ett arbetslag och vill till exempel sitta för sig själva och äta. Galaxen stöttar arbetsgivaren och den anställde. Det finns arbetsgivare som räddat många själar genom att ge dem jobb, säger Niclas Forslund, arbetsförmedlare på Galaxen i Stockholm.

  • Bland personer födda på 1990-talet har 40 procent inom Galaxen antingen någon form av generella inlärningssvårigheter, som dyslexi eller ADHD, eller psykisk ohälsa som till exempel olika ångesttillstånd.
  • Bland personer födda på 80-talet har 22 procent inom Galaxen psykisk ohälsa, och detta är den vanligaste diagnosen i denna grupp.
  • Bland de som är födda på 1970-talet utgör psykisk ohälsa 15 procent av diagnoserna inom Galaxen.
  • De som är födda på 1950-talet och 1960-talet har framförallt ryggproblem, höft- och knäproblem.
  • Ryggproblematik är den vanligaste bland träarbetare, arbetsledare, betongarbetare, murare, VVS-montörer, golvläggare och väg- och anläggningsarbetare.
  • Bland elektriker utgör psykisk ohälsa den mest förekommande funktionsnedsättningen.
  • Bland målare är nackproblem och psykisk ohälsa de två största diagnosgrupperna.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebook-gruppen ”Dina försäkringar på bygget”, så får du inläggen direkt i ditt flöde.

Men totalt sett är fortfarande fysiska funktionsnedsättningar det dominerande problemet. Personer som är födda på 1950- och 1960-talen utgör cirka 60 procent av alla som får stöd av Galaxen just nu.

Cirka 6 000 personer har fått hjälp av Galaxen de senaste tio åren. Syftet med verksamheten är att hjälpa personer med bakgrund i byggbranschen som har en funktionsnedsättning, att hitta ett nytt jobb, ibland även i andra branscher. Handläggarna på Galaxen stöttar med regelbundna arbetsplatsmöten och kan också hjälpa till med ergonomiska hjälpmedel. Arbetsgivaren får lönebidrag från Arbetsförmedlingen som ska kompensera den nedsatta arbetsförmågan.

Läs också Nya regler som gynnar sjukskrivna: "Dammsug firman på arbetsuppgifter"

Galaxen ägs gemensamt av Bravida, JM, NCC, Peab, Skanska, Måleriföretagen och Sveriges Byggindustrier. De samarbetar med Byggnads och Sveriges Byggindustrier, Arbetsförmedlingar och Försäkringskassor lokalt. Glaxenkontor finns på 25 orter i Sverige.

Källor: Statistiken kommer från Galaxen Bygg AB

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler byggare med psykisk ohälsa får hjälp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig