info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fjärde byggstrejken på 2000-talet närmar sig

Strejk hotar att bryta ut i byggbranschen i morgon. Senast Byggnads tog ut medlemmar i strejk var 2012, då på vvs- och plåtavtalen. Branschens största strejk ägde rum för 80 år sedan.

Den 25 april 2012 lade 1200 vvs- och plåtarbetare på fjorton företag ner arbetet. Byggnads hade sagt nej till ett medlarbud, bland annat för att det inte innehöll någon arbetstidsförkortning. Strejken varade i exakt en månad och omfattade som mest 3 500 arbetare. Byggnads fick till sist igenom en arbetstidsförkortning, om än en mindre sådan än de tänkt sig.
– Vi tycker att det är viktigt att jobba och producera så det var ingenting vi egentligen ville se, sa VVS Företagens vd Roine Kristiansson om arbetstidsförkortningen.
Byggnads chefsjurist Mattias Landgren var desto mer belåten med vad Byggnads fått igenom.
Man ska inte slå ihjäl sin motpart men tittar man på deras ursprungskrav kommer de inte kunna bocka av en enda punkt, hävdade han då avtal tecknats och strejken blåsts av.

”Omodernt med strejk”

Fem år tidigare, 2007, strejkade 850 byggnadsarbetare i fyra dagar. Tvisten handlade bland annat om förhandlingsrätten på anläggningsavtalet. Strejken väckte stor irritation hos Peab då samtliga arbetsplatser som togs ut i strejk tillhörde detta företag.
På strejkens första dag sa Sveriges Byggindustriers dåvarande vd Bo Antoni att strejk alltid är ett misslyckande.
– På en modern arbetsmarknad håller vi inte på med sådant. Det är bara i byggbranschen, hävdade han.
Byggnads dåvarande ordförande Hans Tilly gillade inte Sveriges Byggindustriers argumentation.
– Han har kallat oss byggnadsarbetare för värstingarna på svensk arbetsmarknad och han har målat upp oss som obs-klassare, sa han om Bo Antoni i samband med att strejken bröt ut.

Fler varsel genom åren

Även 2001 blåste Byggnads upp till strejk. Drygt 4000 byggnadsarbetare strejkade i två dagar. Sedan kom parterna överens om nivån på prestationslönernas utbetalningsnivå.
Under 2000-talet har Byggnads också varslat om strejk flera gånger, men kommit överens i sista stund. Senast var förra året då konfliktfrågan var densamma som nu, kravet på ett huvudentreprenörsansvar. Man enades då om att först försöka reda ut frågan i en arbetsgrupp. Men när gruppens arbete avslutades i februari i år var Byggnads så missnöjda med resultatet att man varslade om den strejk som nu hotar att bli förbundets fjärde under 2000-talet.

Storkonflikt på 30-talet

För att hitta den mest omfattande konflikten i den svenska byggbranschen får man gå tillbaka i tiden ända till 1934. På grund av depressionen ville arbetsgivarna sänka lönerna kraftigt. Byggfacken vägrade. Konflikten varade i mer än två år och berörde ungefär 60 000 byggnadsarbetare. Till sist gjorde LO och SAF upp om tioprocentiga lönesänkningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fjärde byggstrejken på 2000-talet närmar sig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig