Fick limmad mur över sig och dog: "Värsta tänkbara scenario"
En anläggningsarbetare dog efter att han klämts fast då en betongmur rasat. Men hur gick det egentligen till? Byggnadsarbetaren har pratat med arbetsgivaren och fastighetsägaren om olycksdagen.

En 30-årig anläggningsarbetare dog av sina skador efter att en betongmur rasat vid en fastighet i Grebbestad i början av mars.
– Det jag kan säga är att det föll en betongmur över vår medarbetare. Muren var felmonterad och vi var där för att åtgärda en av besiktningspunkterna, berättar mannens arbetsgivare.
– Varför det inträffade får utredningarna komma fram till.
Ni var där för att åtgärda en befintlig mur?
– Ja, vi var där för att göra åtgärder efter en besiktning. Bristerna var så många att byggherren ville ta in ett annat företag.
Fåtal meter kvar
Det var två anläggningsarbetare på plats under olycksdagen. De hade bara ett fåtal meter kvar på sitt arbete då olyckan inträffade. Muren föll mot anläggaren bakifrån med en stor tyngd.
– Jag var själv på plats och tog fram honom. Vi larmade väldigt snabbt, säger arbetsgivaren.
Efter olyckan fördes 30-åringen med ambulanshelikopter till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Den 6 mars avled han. Han var känd som en duktig yrkesman enligt arbetsgivaren.
– Det var en erfaren markarbetare. Detta var värsta tänkbara scenario, ingen hade väl kunnat förutse att detta kunde hända.
Hade han jobbat länge hos er?
– Han hade varit hos oss i knappt sex månader men jag har via hans föregående arbetsgivare hyrt in honom vid ett flertal tillfällen. Då det företaget lade ner tog jag över honom. Han var en flitig kille, helt enkelt, han var duktig.
Mannen var polsk medborgare.
Kollegan satt också fast men klarade sig undan med skrapsår. Han ska ha berättat hur han såg en skugga komma och förstod att något höll på att hända. Då kastade han sig bort från muren.
Var limmad
Arbetsgivaren beskriver att muren var limmad, vilket gjorde att en större mängd sten hängde ihop.
– Det blir en solid mur av den, du får en enorm tyngd på den.
Den aktuella stenen som använts var Benders Megastone 150 rakhuggen.
Båda anläggningsarbetarna på bygget har haft vetskap om riskanalysen för jobbet, menar arbetsgivaren. De var på plats vid muren för att åtgärda dräneringen som var felaktig. Den låg inte vid foten av muren utan 50-60 centimeter upp på baksidan av muren. Och fyllde därför ingen funktion.
Varför muren tippade och hur olyckan kunde ske utreds nu av Arbetsmiljöverket, polis och åklagare.
”Tror inte det är sant”
Fastighetsägaren som äger muren är bedrövad över olyckan.
– Man ser vad fort ett människoliv kan försvinna. Man tror inte det är sant. Vi var de första på plats och man var hjälplös, säger fastighetsägaren och berättar om olycksdagen.
– Jag hörde att det small till.
Den bit av muren han annars såg från sitt arbetsrum hade försvunnit. Han sprang ut.
– Muren var limmad också och det innebar att hela muren föll mot den stackars killen. Vi försökte få bort stenar men det gick ju inte och sedan kom arbetskamrater från annat håll och hade spett och kunde hugga isär stenarna.
”Fel på i princip allt”
Han berättar att arbetena på hans fastighet den dagen rörde en av två 40 meter långa murar som byggts av en annan entreprenör 2023.
– Det var fel på i princip allt i markarbetet.
Den ena muren kunde rivas och byggas upp på nytt, sten för sten. Det ansågs inte möjligt med den andra muren.
Den mur som senare rasade var svårare att komma åt, man hade behövt gå in på granntomten.
– En konsultbyrå hade gjort ordentliga undersökningar och hade förslag på åtgärder. De ansåg att den mur som rasade kunde stå kvar om man bytte återfyllnad och dränering. I och med att återfyllnaden var felaktig var man tvungen att gräva inemot två meter och ta bort allt material och ersätta med riktigt stenmaterial mot muren.
– Då gjorde man det och då hade man gjort det hela vägen och det var ungefär tio meter kvar, säger fastighetsägaren. Det var de sista tio meterna mot gatan som föll.
Vid båda murjobben var det felaktiga fyllnadsmassor, menar fastighetsägaren.
– Det var ju matjord och det är frostsprängande så det kan man ju inte ha.
Tunt lager cement
Fastighetsägaren säger att det även var problem med grundläggningen av murarna.
– Benders har en speciell bottenbalk som man ska använda för att få en bra grundläggning och det hade man ju inte gjort utan man hade lagt ett tunt lager cement under understa blocket. Så hade det varit en riktig grundläggning och grundbalk så hade det inte behövt ramla, säger han.
Gå med i Byggnadsarbetarens Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.