info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem tips – så här jobbar ett asbestproffs

Asbest kan orsaka allvarliga lungsjukdomar. Därför gäller strikta regler vid sanering. Så här klarar du jobbet.

Foto: Conny Regnell

1 Andningsskydd

Ett tryckluftsmatat andningsskydd med visir och huva är A och O. Ren luft kommer in via en slang med kompressor i andra änden så att det bildas ett konstant övertryck. Masken ska ha P3-filter som extra skydd. Halvmask håller inte tätt.

Läs också Massiv ökning av asbestsaneringar

2 Saneringsdräkt

Du ska ha en heltäckande och tättslutande overall av dammavstötande material, utan fickor och slag. ”Jag föredrar engångsoveraller av säkerhetsskäl”, säger Conny Regnell på Svenska Asbestsanerarna. Du behöver också skyddsstövlar och slitstarka handskar av god kvalitet.

3 Ren luft

Saneringsområdet täcks in med plast. Springor och ventilation tejpas. Det ska vara undertryck i området så att dammet inte sprids. Ett fläktaggregat med HEPA-filter renar luften. ”Det är
viktigt att luftrenaren är anpassad till rummets volym”, säger Conny Regnell.

Läs också Nya larmsiffror – så många dör av asbest

4 Eftersanering

En luftsluss i två eller tre steg ansluter till saneringsområdet. Ju fler luftslussar, desto säkrare. Overallen dammsugs i saneringsområdet och tas av i första slussen. Där läggs den i en säck som går till tvätt, eller deponi om det är en engångsoverall. Masken rengörs i första slussen och tas av i nästa sluss. Handtvätt och dusch ska alltid finnas. Sätt på dina vanliga kläder utanför slussarna.

5 Deponi

Asbestmaterialet läggs i slutna behållare och lämnas till särskilda avfallsupplag. Efter avslutat arbete ventileras saneringsområdet i 4–12  timmar innan väggar och luftslussar rivs. Generellt när det gäller asbest är det viktigt att veta vad man gör. En kurs räcker inte, menar Conny Regnell: ”Om saneringen ska vara riskfri, ska du alltid ha med någon som har jobbat i några år.”

Fakta

Totalt förbud

1982 totalförbjöds asbest i Sverige. 1976 kom ett första förbud mot krokidolit, ”blå asbest”, som huvudsakligen användes till packning och isolering.

100 personer dör varje år i mesoteliom, som följd av tidigare exponering för asbesthaltigt damm.

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem tips – så här jobbar ett asbestproffs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig